Bertil  Bengtsson, miljöchef konstaterar att boendet endast är ”byggt för kortvarig vistelse”. Foto: SVT/Staffanstorp kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Trångt och smutsigt boende för barnfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

I Staffanstorp bor allt fler nyanlända i husvagnar berättade SVT på tisdagen. Nu slår kommunens miljöchef larm om att även nyanlända barnfamiljer bor trångt och smutsigt i ett stall som byggts om till gästrum.

– När sex personer bor i ett litet rum är det jättesvårt att hålla rent, konstaterar Bertil  Bengtsson, miljöchef .

Miljöinspektörerna gjorde nyligen ett oanmält besök på gården utanför Staffanstorp och tittade på alla utrymmen. Deras bilder visar nedslitna rum, fuktfläckar på väggar, spår av råttor och kondens som rinner från fönster. Upp till 20 personer delar på en toalett och en dusch.

– Det är kö på morgnarna och barnen har svårt att hinna i tid till skolan, berättar Yasser Alakeli från Syrien som har tre barn.

Han beskriver boendet som ”inte mänskligt”.

”Byggt för hästar”

-Det är byggt för hästar, inte för människor. Vi vill härifrån.

Miljöinspektörerna kräver nu att fastighetsägaren installerar fler toaletter och duschar. När SVT talar med ägaren hävdar hen att mycket i miljökontorets skrivelse är felaktigt. Föreläggandet går att överklaga.

En så kallad orosanmälan om att barnen far illa har också skickats in till socialtjänsten i Staffanstorp. Undertecknare är Torbjörn Lövendahl (S) och hans partikollega Pia Jönsson(S) som är ledamot av socialnämnden i Staffanstorp. Hon besökte gården för några dagar sen och beskriver förhållandena som ”förfärliga”.

-Familjerna bor i ombyggda hästboxar på omkring 20 kvadratmeter, boendet är helt undermåligt. Barnen har ingenstans att leka.

Bör vara kortvarigt

Och miljöchefen Bertil Bengtsson konstaterar kort att boendet endast är ”byggt för kortvarig vistelse”.

– Men en del familjer har redan bott där i fyra månader. Då handlar det inte längre om en tillfällig vistelse.

SVT har varit i kontakt med såväl Christian Sonesson (M), kommunalråd som socialnämndens ordförande Liliana Lindström (M) men ingen av dem vill kommentera boendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer