Foto: SVT

Barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem

Uppdaterad
Publicerad

Rosengårds socialförvaltning placerar barnfamiljer på hotell eller vandrarhem. De vars föräldrar inte kan skaffa lägenhet och där även socialtjänsten misslyckas. Nu riktar Socialstyrelsen skarp kritik mot Rosengårds socialtjänst.

Vandraren är ett kommunalt vandrarhem som ligger på Rosengård med plats för sju familjer som delar kök och gemensamma utrymmen. Här bor flera av de barnfamiljer som Rosengårds socialtjänst har placerat på hotell eller vandrarhem i brist på lägenheter.

Just nu finns det 70 bostadslösa barn i Rosengård. Barn som i vissa fall bor många månader i ett hotellrum, utan möjlighet att laga mat eller läsa läxor i lugn och ro.

 Det här har fått Socialstyrelsen att reagera. I en rapport är de starkt kritiska till att Rosengård inte kan erbjuda ett skäligt boende till småbarnsfamiljer. De kräver att Rosengårds socialtjänst vidtar åtgärder.

– Att barn bor placerade på ställen där man inte kan laga mat, på små ytor, där man inte kan tvätta, inte leka och hur ska skolan fungera, det är förödande, det säger Joonas Terje, sektionschef på Socialstyrelsen i Malmö

Svårlöst situation

– Socialstyrelsen har rätt, säger Eva Ahlgren, stadsdelschef på Rosengård. Det håller jag med om. Men vi har inget val.

Stadsdelschefen beskriver en situation av för få billiga lägenheter i Malmö samtidigt som befolkningen växer. I en undersökning som stadsdelen själv har gjort är många av de bostadslösa barnfamiljerna kvinnor som utsatts för våld i sin relation eller familjer som aldrig kommit in på bostadsmarknaden, men som sätter sitt hopp till socialförvaltningen.

Rosengård har ett sjuttiotal andrahandslägenheter som de kan förmedla till bostadslösa, men det räcker inte till menar stadsdelschefen.

Locket på från kommunen

När Sydnytt kommer på besök till Vandraren blir vi insläppta av ett av de barn som bor här. Husföreståndaren tar emot oss och vi gör upp om en intervju med en av de hemlösa familjerna.

Men innan kameran börjat rulla, blir vi avbrutna av en av socialtjänstens chefer som sätter stopp för intervjun och som ber oss att gå. Efter en mailväxling med socialchefen Annikki Tinmark får vi komma tillbaka en vecka senare, men stoppas i dörren av husföreståndaren.

Trots att vi kommit överens med en av de boende familjerna får vi veta att familjen nu hoppat av efter samtal med socialförvaltningen. Vi får heller inte lov att fråga några av de andra familjerna som bor där om de vill berätta om sin situation. Vi blir bortkörda av kommunens tjänstemän.

Kommunen planerar för ytterligare vandrarhem

Familjerna placeras också på andra vandrarhem och hotell i Malmö, EM Palats på Jägersrovägen eller på Arlöv Park Hotell tillsammans med asylsökande. Att Rosengård placerar barn i tillfälliga boenden som blir permanenta är inte nytt. Det har pågått i flera år.

Nu har Rosengård planerat för ytterligare ett kommunalt vandrarhem.

– Med tanke på det stora tryck vi har i verksamheten så tycker jag att vi lyckas trolla med knäna, säger stadsdelschef Eva Ahlgren.

Malmö ska granskas

Men det håller inte Socialstyrelsen med om. De tycker inte att Rosengård gör tillräckligt. Socialstyrelsen ser så allvarligt på barnfamiljernas hemlöshet att de nästa år kommer att granska flera av Malmös stadsdelar.

– Vår tanke är att först se hur det ser ut och är det så problematiskt som vi misstänker så måste frågan lyftas till de ansvariga politikerna, till nämnderna och till kommunstyrelsen, säger Joonas Terje, sektionschef Socialstyrelsen i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer