Barnmorskorna ökade mängden värkstimulerade medel vilket ledde till för täta värkar. Nu står hon åtalad för grovt vållande till kroppskada. Foto: TT

Barnmorska åtalad för grovt vållande till kroppskada – nu startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds rättegången mot en barnmorska i Kristianstad. Hon är brottsmisstänkt efter att en pojke drabbades av en permanent hjärnskada vid en förlossning år 2016.

– Det är fruktansvärt, det kan man föreställa sig som förälder när ett barn skadar sig. Att ett barn sedan dör ifrån en är det värsta som kan hända, säger Maria Ljungdahl, föräldrarnas målsägarbiträde.

När paret från Kristianstad skulle få sitt första barn gick allting fel på förlossningen. En av barnmorskorna gav för mycket värkstimulerade medel till kvinnan. Det ledde till för täta värkar och att syretillförseln ströps till barnet i magen.

Föräldrarna polisanmälde

En annan barnmorska upptäckte barnets svaga hjärtljud och pojken fick förlösas akut. Han föddes med en permanent hjärnskada. Föräldrarna polisanmälde händelsen och barnmorskan har nu åtalats för grovt vållande till kroppskada.

Händelsen påverkade föräldrarna djupt och de fick kämpa för att deras barn skulle få en bra början på sitt liv.

– Hela den här situationen är tuff för dem. Det kommer alltid att göra ont och påverka dem. Tiden läker inte alla sår utan detta är något de får lära sig att leva med, säger Maria Ljungdahl.

Nekar till brott

Barnmorskans förklaring är att hon fick tunnelseende och därför gav för mycket värkstimulerande medel. Hon var fokuserad på att få ut barnet, men det var svårt eftersom navelsträngen satt runt barnets hals, enligt polisförhöret.

– Hon förnekar ansvar för gärningarna och bestrider åtalet, säger Björn Hurtig, barnmorskans försvarsadvokat.

Pojken dog i december år 2017 när han var ett år gammal. Dödsfallet ingår däremot inte i åtalet. Obduktionen gav ingen klar bild av dödsorsaken. Två dagar är avsatta för förhandling i Kristianstad tingsrätt.

Hör föräldrarnas målsägarbiträde berätta mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.