Barnvåldtäkt från 2016 kan vara på väg att lösas. Foto: SVT

Fyra år gammal barnvåldtäkt i Malmö på väg mot lösning

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan våldtogs en 14-årig flicka mitt på dagen vid Husiegårds idrottsplats i östra Malmö. Trots att 400 personer topsades stannade utredningen av. Men i augusti i år fick polisen en DNA-träff i Tyskland.

På platsen där våldtäkten begicks hittades DNA-spår av en misstänkt gärningsman och polisen tog fram en så kallad gärningsmannaprofil. Cirka 400 män fick lämna DNA-prov genom topsning men det blev ingen träff.

I sommar kom genombrottet. En 39-årig svensk medborgare hade gripits för ett sexualbrott i Tyskland och hans DNA stämde med barnvåldtäkten i Husie, något Sydsvenskan var först att berätta om.

DNA-samarbete mellan EU-länder

– Det är fantastiskt när det resultatet dimper ner. Att nu, så här en lång tid efteråt, få möjlighet att komma till punkt, säger kammaråklagare Kajsa Cavallin.

Träffen blev möjlig genom ett samarbete där länderna inom EU får tillgång till varandras DNA-register.

– Det är ett fantastiskt bevismedel. Min bedömning är att utsikterna att mannen kommer att åtalas i Sverige för våldtäkten i Husie är goda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.