Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Viktorsson och Helena Matsson, som regelbundet besöker Ribersborgs kallbadhus i Malmö, upplever att bastubad gör dem gott, både för kropp och själ. Foto: Gunilla Fritze

Läkare vill införa bastubad på recept

Publicerad

Enligt läkaren och bastufantasten Hans Hägglund är bastubad bra för både kropp och själ. Därför tror han att bastu på recept är en möjlighet i framtiden. Och på Ribersborgs kallbadhus i Malmö är det flera besökare som anser sig må bättre av aktiviteten.

Det är 6,3 grader varmt i vattnet när Helena Matsson tar sig ett dopp vid Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Sen hoppar hon in i bastun. Hon bastubadar regelbundet sedan några år tillbaka, och tycker att det gör henne gott.

– Jag kan tänka mig att det är kombinationen mellan det varma och kalla. Det sätter igång endorfinerna, säger Helena Matsson.

Och enligt läkaren och bastufantasten Hans Hägglund visar studier att bastubad är hälsosamt.

– Det finns liknande effekter mellan bastubad och fysisk aktivitet. Man kan säga att det är som att ta en raskare promenad, säger Hans Hägglund.

Kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Enligt Hans Hägglund finns dokumenterad effekt av bastubad från 1600-talet, men det var först på 50-talet som aktivitetens hälsoeffekter började undersökas. Forskningen om bastubad är ännu begränsad, men kan enligt Hägglund minska risken för att dö i hjärt- och kärlsjukdomar.

– 2015 släpptes ett antal studier som visade att frekvent bastubad kunde minska risken med upptill 50 procent. Men gruppen som studerades då bastubadade fyra till sju gånger i veckan, säger han.

Hans Hägglund tror att läkare i framtiden kommer att remitera bastubad.

– Idag skriver man exempelvis ut promenader, dans och yoga. Så bastubad på recept är en möjlighet, säger Hans Hägglund.

Hör fler bastubadare i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.