Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag köper det, jag har inget val, säger Nils Erik Sköld om hur han ser på att båtbottrenfärger innehåller gift. Foto: Hans Larsson

Därför nobbar båtägare miljövänliga metoder

Publicerad

Trots en ökad miljömedvetenhet, fortsätter många båtägare att använda giftiga båtbottenfärger.

– Det är ju godkänt, säger båtägaren Nils Erik Sköld i Limhamn.

I Limhamns småbåtshamn putsas, slipas och målas fritidsbåtarna för att göras redo för sommarsäsongen. För att förebygga att havstulpaner, musslor och andra organismer växer fast på skroven, målas de flesta skrov med giftiga båtbottenfärger.

Trots att moderna båtbottenfärger är betydligt mindre giftiga än de idag förbjudna tennbaserade färgerna, läcker också de godkända färgerna ut gift i vattnet.

Miljövänlig båtbottentvätt

I småbåtshamnen i Limhamn har man investerat i en mekanisk båtbottentvätt för att de båtägare som vill ska kunna hålla båtbotten ren på ett miljövänligt sätt.

Flera av de båtägare SVT pratar med i Limhamn, tycker att miljöfrågorna är viktiga, men har av olika skäl svårt att välja bort bottenfärger; den mekaniska båtbottentvätten passar inte alla båtar, den kommer heller inte åt att göra rent hela skrovet och båten måste köras genom tvätten några sånger per säsong.

Men Georg Nilsson vill vara med och rädda miljön för barn och barnbarn och ska testa båtbottentvätten för första gången i år.

Hör vad han och några andra båtägare i Limhamn tycker om båtbottenfärg kontra mekanisk tvätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet