Foto: svt

”Bättre än väntat efter helgen”

Uppdaterad
Publicerad

Läget i Malmö är bättre än väntat för de ensamkommande flyktingbarnen, enligt sociala resursförvaltningen.

– Men vi letar hela tiden efter nya möjligheter, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets-och säkerhetsdirektör vid Malmö Stad.

Inför helgen fick Malmö Stad signaler från Migrationsverket att det skulle fortsätta komma hundratals ensamkommande flyktingbarn. Men så blev det inte. 

Enligt Ebbeståhl går de igenom läget dag för dag nu och det blir alltid svårare inför helgerna när Migrationsverket har än svårare att hinna med alla flyktingar som kommer till Sverige.

Ingen uppgradering

De senaste veckorna har kommunen befunnit sig i ett så kallat krisläge ett, vilket innebär ”störning”. I fredags räknade Malmö med att få gå upp i krisläge två, ”allvarlig händelse”, vilket inte har hänt sedan 2004 efter Tsunamikatastrofen.

– Nu blev läget inte så akut men vi uppdaterar läget varje dag och speciellt försöker vi beräkna inför helgerna, säger Per-Erik Ebbeståhl.

I Malmö har inga nya boenden öppnat i helgen men i Trelleborg öppnade ett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.