Trädgårdsarbete fungerar som rehabilitering

Bättre hälsa i trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Trädgårdsarbete fungerar som rehabilitering för långtidssjukskrivna på Österlen.

Över 300 personer är med i Hermesprojektet, som finansieras med pengar från Europeiska socialfonden. Flera av dem känner att de har fått självkänslan och arbetsgläden tillbaka.

Syftet är att de flesta ska återgå till arbetsmarknaden. Hittills har knappt 20 procent gått vidare till anställning eller utbildning.

– Jag tycker det är en bra siffra, säger överläkare Svante Larsson från RMS, Rehabilteringsmedicin Simrishamn, som är en privat rehabklinik för smärtpatienter och som driver projektet i samarbete med kommunerna på Österlen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Han tror att siffran kan komma upp i cirka 25 procent, men flera av deltagarna har så svåra smärtor att de inte kan börja arbeta igen. De får istället hjälp med medicinska utredningar och bedömningar inför en pensionsansökan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.