– Vi har sparat miljontals kronor åt samhället. Vi har massa kriminella ungdomar i vår verksamhet som vi försöker få att tänka om och göra något annat med sina liv, säger Peter Norell, ordförande i BBK Playmaker.
Peter Norell är i grunden kritisk till bidragssystemets konstruktion som bygger på föreningarnas egen närvarorapportering. Han tycker att BBK Playmaker borde få flera miljoner kronor utan att behöva redovisa vilka ungdomar som deltar i aktiviteter.
Kallar bidragssystemet ”trams”
– Vi har ett sjukt bidragssystem som suger. Det är för mycket regler, för krångligt. Det är en omöjlighet att sköta allt rätt och riktigt, säger Peter Norell.
Han hävdar att BBK Playmaker har en stor omsättning på ungdomar. Därför tycker han att det tar mycket tid att skriva in nya namn på närvarokorten. Om föreningen ska hinna spela boll går det inte att sitta och fylla i blanketter, enligt Peter Norell.
Han kallar bidragssystemet för ”psykopatiskt”, ”byråkratisk dikatur” och ”trams”.
Låg medlemsavgift
– Alla fuskar med de här bidragen. Det vet alla som håller på med idrott. För det är ett kvantitativt bidragssystem och föreningarna behöver sina pengar för att bedriva verksamhet, säger Peter Norell, ordförande i BBK Playmaker.
Medlemsavgiften i BBK Playmaker är betydligt lägre än i andra basketföreningar, 50 kr per år.
– Vi vänder oss till dem som inte är välutbildade utan går på socialbidrag. Vi borde ha mer pengar eftersom vi sparar enorma pengar åt samhället, säger Peter Norell.
Rättfärdigar sitt fusk
Han tycker att föreningens insats i Rosengård rättfärdigar föreningens fusk med bidrag.
– Om systemet inte är bra så kan det absolut rättfärdiga ett fusk. Vi fuskar kanske med ena handen men med andra handen ger vi någonting tillbaka, säger Peter Norell, ordförande i BBK Playmaker.
Han känner till att både fritidsförvaltningen i Malmö och Riksidrottsföreningen nu utreder föreningen och välkomnar en diskussion om bidragssystemet.
När BBK Playmaker söker bidrag för ungdomar som inte tränar leder det till att föreningen får pengar som annars skulle ha gått till andra föreningars verksamhet. Men inte heller det tycker Peter Norell är ett problem.
– Då kan de komma till Rosengård och göra det jobbet som vi gör, säger han.