Originalkiosken kommer att fungera som en sorts bas för projektet. En replika kommer att turnera i fem Skånska kommuner och locka till samtal. Foto: Hans Larsson

Bedagad kiosk återföds och drar på turné

Publicerad

Det är inte bara gamla rockstjärnor som kan återuppstå och dra iväg på turné. I vår ger sig en bedagad blomsterkiosk i Malmö, eller snarare en kopia av den, ut på vägarna.

Det är åtminstone ett sätt att beskriva projektet Konstkiosk, som i vår ger sig ut på Skåneturné med egen, mobil möteslokal.

Bakom satsningen står Region Skåne som vill föra samman medborgarna i fem skånska kommuner med en grupp konstnärer till samtal om hur den offentliga miljön bör utformas.

Malmö

Där kommer den gamla nedklottrade blomsterkiosken på S:t Knuts väg i Malmö in i bilden, låt vara i form av en nybyggd kopia. Kopian ska under våren ställas upp i Malmö, Burlöv, Simrishamn, Vellinge och Svalöv och användas som mötesplats.

Ska bli en liten utställningslokal

Maria Ward (S), är ordförande i regionens kulturnämnd som beviljat 300.000 kronor till projektet.

– Exakt vad samtalen ska handla om avgörs av deltagarna på plats vid kiosken, men utgångspunkten är att få igång ett samtal mellan konstnärer och invånare om hur det offentliga rummet ser ut eller borde se ut. Det är en viktig diskussion ur demokratisynpunkt, menar hon.

Peter Dacke är en av konstnärerna i föreningen Konstkiosk. Enligt honom ska originalbyggnaden, en av Malmös få kvarterskiosker av 1940-talsmodell som ännu inte skattat åt förgängelsen, renoveras och på sikt inrymma en liten utställningslokal.

”Replikan blir dess satellit”

Detta parallellt med att den återföds som kopia, eller replika. Arbetet sker i samarbete med bostadsrättsföreningen S:t Knuts park.

– Originalkiosken ska givetvis stå kvar på plats. Den kommer att fungera som en sorts bas för hela verksamheten. Replikan blir dess satellit, stadd i ständigt omlopp, förklarar Peter Dacke entusiastiskt.

Eller som kulturnämndens förste vice ordförande Inger Torstensdotter Åhlin (MP) får till det i ett pressutskick apropå den ambulerande kiosken:

– Projektet har förutsättningar att bli en riktig kioskvältare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet