Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots att antalet personer ökar så minskar barnafödandet i Skåne. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Befolkningen i Malmö växer mer än i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Malmö fortsätter att växa och föregående år växte kommunen mer i både procent och antal än Sveriges huvudstad. Men de har inte haft störst tillväxt procentuellt i Skåne – den platsen tar Lund.

Malmö kommuns befolkning har enligt SCB:s senaste statistik ökat med 1,3 procent 2023, till skillnad från Stockholms kommun som bara ökade med 0,4 procent under samma period.

Om vi dessutom ser till ökning i antal så ligger Malmö kommun i framkant även där. Malmö har ökat med 4 756 personer, vilket är 561 mer än i Stockholms kommun.

Lägsta barnafödandet på över 250 år

Men i stort har ökningen av befolkningsmängden i Sverige gått långsamt fram. SCB rapporterar om att det är den lägsta ökningen på 22 år.

Förklaringen till det är enligt SCB minskat barnafödande, ett lägre antal invandringar samt ett högre antal utvandringar. Barnafödandet i Sverige var det lägsta sedan man började mäta år 1749.

Minskat barnafödande uppmäts också i Skåne, den lägsta nivån på 18 år. År 2016–2021 så låg barnafödandet i länet på drygt 15 500 barn per år. Men sedan 2022 kan man se en nedåtgående trend med 14 381 födda år 2022 och 13 841 år 2023.

Lund växer mest i Skåne

Men trots färre födda barn så fortsätter Skåne att växa. 2023 var nettoinflyttningen, antalet nyinflyttade till ett område överstiger antalet som flyttar ut, 2 600 personer, vilket är flest i landet. Totalt har befolkningen ökat med 7457 invånare på ett år.

Störst tillväxt i länet har Lund kommun haft, där befolkningen har ökat med 1 904, motsvarande 1,5 procent. I botten hittar vi Östra Göinge. Befolkningsutvecklingen i kommunen ligger på −1,7 procent, vilket är en minskning på 246 personer.

Även Perstorp hamnar i botten med en minskning på 119 personer, vilket motsvarar – 1,6 procent. Ängelholms kommun har likt Lund ökat en hel del, 1,4 procent, motsvarande 598 invånare.

I videon får du höra skåningarnas teorier om varför det föds färre barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.