Gatukonst engagerar i Simrishamn. Foto: Bernard MikulicVisa alla (3)
Visa alla (3)

Konstbråk i Simrishamn – känd fasadmålning kan målas över trots protester

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit en strid om Carolina Falkholts kända konstverk ”På armlängds avstånd” på en husgavel i Simrishamn. Österlens museum och Street Art Österlen vill måla ett nytt verk över målningen medan andra menar att verket är bra och för viktigt för Simrishamn för att målas över.

2014 målade Carolina Falkholt ett gatukonstverk på det som brukar kallas för Rosas vägg i Simrishamn. Verket fick ett tidsbegränsat bygglov som sen förlängdes. Nu vill Österlens museum och föreningen Street Art Österlen att det ska målas över med ny konst. Lena Alebo är museichef på Österlens museum:

– När det gäller street art så har jag uppfattningen att det ska vara tillfälligt och detta konstverket väcker inte längre den uppmärksamhet som det gjorde i början. Alla som var inblandade visste att detta var tillfälligt. Även Mia Gröndahl, säger Lena Alebo.

Mia Gröndahl har engagerat sig mot planerna att måla över konstverket. Hon var en av de som tog initiativ till målningen. Nu är hon på krigsstigen:

– Detta verket har blivit mer än en fasadmålning som man gör för en tillfällig tid. Det är fullständigt ofattbart varför man ger sig på ett verk som är fullständigt oanfrätt av tiden och som engagerar så mycket.

Konstnären Carolina Falkholt har sett att debatten pågår men inte läst alla detaljer.

– Det är härligt att konstverket har väckt debatt. Jag tycker det är fantastiskt fint att man engagerar sig och vill behålla konsten.

Behålla eller måla över? Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer