Hittills har 18 anmälningar om sexofredande kommit in till Malmöpolisen. Foto: SVT

Bekämpar sexuellt ofredande på festivalgatorna

Uppdaterad
Publicerad

Det har upprättats rekordmånga anmälningar om sexuellt ofredande på årets Malmöfestival. Enligt Malmö stads fältarbetare kan ökningen bero på det krafttag som kommunen tagit mot trakasserierna.

18 anmälningar och ännu är det en dag kvar på Malmöfestivalen. Anmälningarna gäller sexuellt ofredande och flera unga tjejer som SVT Nyheter Skåne pratar med berättar om killar och äldre män som följer efter tjejerna, tar på dem eller ropar olämpliga saker.

– Det var en gubbe som gick förbi och drog mig över magen, säger Linnea Dahl. 

”Inte unikt för Malmöfestivalen”

Bakom Gustaf Adolfs torg sitter Amanda tillsammans med några vänner. Hon berättar att beteendet inte är något unikt för festivaler, det är något som hon och hennes vänner stöter på överallt.

– Under hela min uppväxt har jag sett hur jag och mina tjejkompisar blir dåligt behandlade för att killar inte har respekt, säger hon.

Förra året beslutade Malmöfestivalen att de skulle ta ett krafttag mot sexuella trakasserier. Socialarbetare för ungdomar är kommunens fältarbetare och har utbildad all festivalpersonal i frågan.

LÄS MER: 18 sexuella ofredanden första festivalhelgen

Adelina Abazi arbetar på Socialarbetare för ungdomar och vandrar längst med festivalens gator för andra året i rad.

Hon tror att fler unga uppmuntras till att anmäla när det arbetas aktivt mot sexuella ofredanden.

– Skillnaden ligger i att vi är fler vuxna som är ute i år och jobbar på festivalen. Då finns det fler vuxna att vända sig till om man har blivit utsatt, säger hon.

Förebygga våld

Fältarbetarna rör sig på gatorna från tidig eftermiddag till ettiden på natten varje dag under hela festivalen. Målet är att upptäcka, förebygga våld och ofredanden och vara ett stöd för ungdomar.

– Händer det något så är alla införstådda med vad man ska göra. Alla som jobbar står för värderingen att sexuellt ofredande inte är okej. Det är olagligt och det ska polisanmälas.

Även hos Malmöpolisen bekräftar man bilden av att det uppsökande arbetet har påverkat antal anmälningar.

LÄS MER: Hela festivalområdet kameraövervakat

– Vi har haft ett jättebra samarbete med alla som arbetar på festivalen, framförallt med vakter och polis där man har jobbat hårt med att faktiskt gripa de som har ofredat, säger hon.

”Vill kunna gå ifred”

Både Amanda Rosvall och Linnea Dahl tror att det är viktigt att vuxna i omgivningen markerar direkt när något händer.

– Man vill gärna kunna gå ifred och inte vara orolig att det ska komma någon och hålla på mot en, säger Linnea Dahl.

– Vuxna ska alltid ”steppa” in och säga ifrån. De ska alltid ta det på största allvar även om det är en liten tafsning, säger Amanda Rosvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.