Benny Andersson ger sig in i debatten om planerna på ett fängelse i Svedala kommun. Foto: Fängelsefritt Svedala

Här tar Abba-Benny strid mot fängelse i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

Planen på att bygga en anstalt i Svedala med ungefär 300 platser har väckt starka reaktioner. Nu har den forne Abba-medlemmen Benny Andersson också gett sig in i debatten.

I ett videoinlägg på Instagram vädrar Benny Andersson sitt missnöje. Han har bott och haft en gård där i 25 år.

”Jag har bott och haft verksamheter utanför Svedala i snart 25 år, i fantastiskt fina omgivningar och marker. Jag tycker att det är huvudlöst med ett stort fängelse i den natur som finns här. Svedala är alldeles för fint för det”, säger Abba-medlemmen i videon.

– Jag tror att om en global världskändis som Benny tar ställning i en sådan här fråga så bidrar det dels till spridning men också till att människor som inte bryr sig gör det. Det handlar om att få folk att vakna, säger Heléne Östber, en av personerna i gruppen Fängelsefritt Svedala.

Nystartad förening

Fängelsefritt Svedala är en nystartad förening som bildades för att stoppa planerna på fängelseanstalten. Under lördagen kommer föreningen Fängelsefritt Svedala hålla i en namninsamling på olika platser i Svedala för att få till stånd en folkomröstning.

Och på måndag har de bjudit in politikerna till Folkets hus. Politikerna är eniga i frågan om att en anstalt i Svedala ska byggas.

– Det skulle bli en av kommunens största arbetsgivare vilket kan påverka andra näringar positivt, säger kommunstyrelsens ordförande Linda Allansson Wester (M).

 Linda Allansson Wester välkomnar det stora engamemag som blivit men tycker att man måste titta på effekterna av anstalten.

– Benny Andersson delar med sig av sina känslor och sina upplevelser. Jag älskar också Svedala och har valt Svedala som ett aktivt boende själv att leva i, men i den här frågan vill jag ta ansvar för framtidens Svedala, inte bara för stundens, avslutar hon.

SVT Nyheter Skåne söker Benny Andersson för en kommentar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svedala

Mer i ämnet