• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Hadille-utvisning upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Tvååriga Hadille får stanna i Sverige, åtminstone tillfälligt. Migrationsdomstolen upphäver beslutet om utvisning till Frankrike.

Enligt Migrationsverket är det inte förenligt med principen om barnets bästa att utvisa flickan till Frankrike.

”Sverige har enligt barnkonventionen ett ansvar för att verka för att Hadille och henns biologiska föräldrar ges möjlighet att återförenas”, skriver migrationsdomstolen. ”En sådan återförening måste emellertid ske på ett sätt som är förenligt med principen om barnet bästa.”

Utvisningen av Haddile

Det är socialtjänsten som ska utreda vilka som är Hadilles biologiska föräldrar. En DNA-utredning har inletts. När föräldraskapet har fastställts ska det prövas om de biologiska föräldrarna  kan ta hand om den lilla flickan.

Prövas på nytt

Migrationsdomstolen vill att Migrationsverket på nytt prövar frågan om uppehållstillstånd för Hadille. Då ska verket ta hänsyn till om det är förenligt med barnkonventionen att utvisa flickan till Algeriet.

Det var i september som Sydnytt avslöjade att tvååriga Hadille hotades av utvisning till Frankrike, ett land som hon aldrig besökt. Bakgrunden var att hennes mamma var fransk medborgare.

Hadille bor i ett familjehem i Broby och har inte haft någon kontakt med mamman sedan hon var ett spädbarn. Inte heller svenska sociala myndigheter har haft någon kontakt med henne.

Upprörda känslor

Avslöjandet väckte upprörda känslor i hela landet. Det skapades upprop på sociala medier och hölls manifestationer för att Hadille skulle få bo kvar i familjehemmet.

Samtidigt uppstod också en debatt om de sociala myndigheterna hade ansträngt sig tillräckligt för att få kontakt med föräldrarna. Flera medier, bland annat Sveriges Television, lyckades lokalisera en person som uppgav sig vara Hadilles mamma i Algeriet. I intervjuerna berättade hon att hon ville återförenas med sin dotter.

”Det är dock inte bara resultatet av den pågående DNA-utredningen som har betydelse utan även, under förutsättning att moder och/eller faderskapet kan fastställas, vilken förmåga och vilka möjligheter Haddiles biologiska föräldrar har att ta hand om henne.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet