Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Danmarks statsminister Mette Fredriksen lämna beskedet många väntat på. Foto: SVT

Beskedet: Danmark slopar coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart slut med vaccinpass, munskydd och andra coronakrav i Danmark. Landet slopar coronarestriktionerna helt från och med tisdag. Det beskedet gav statsminister Mette Frederiksen som väntat på en pressträff på onsdagskvällen.

Regeringen, tillsammans med Epidemikommisionen, har fattat beslutet.

– I dag är en milstolpe, säger Mette Frederiksen.

– Från och med den 1 februari kommer Danmark att vara öppet, helt öppet, säger hon.

”Är fantastiskt”

Från och med tisdag den 1 februari kommer covid-19 inte längre att räknas som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark. Alla coronarestriktioner i landet slopas då också – trots den ökande smittspridningen.

– Det är helt ärligt fantastiskt att det är där vi befinner oss nu, säger Mette Frederiksen.

Det är tack vara den höga vaccintäckningen som Danmark kan slopa restriktionerna, enligt Frederiksen. Hon betonar samtidigt att det fortsatt gäller att ta ansvar för att skydda äldre personer och riskgrupper från att smittas. Hon understryker också att situationen kan komma att förändras men att det är uppenbart att Danmark med de slopade restriktionerna går in i en ny fas i pandemin.

Allt färre intensivvårdas

Danmarks hälsominister Magnus Heunicke säger på pressträffen att antalet covidpatienter som intensivvårdas har minskat betydligt de senaste veckorna.

– Vi är bland de första länderna i världen som kan slopa restriktionerna och vi vet att många länder kommer att hålla ögonen på oss, säger Heunicke.

Kan bli fortsatta testkrav

Ursprungligen var planen enligt flera danska medier att sjukdomen från den 5 februari inte längre skulle klassas som samhällsfarlig, men regeringen har alltså beslutat att både nedgraderingen och slopandet av restriktioner sker den 1 februari.

Danmark var bland de första länderna i världen att få en snabb smittspridning av omikronvarianten. Den enda restriktion som landet fortsatt kan komma att hålla fast vid är kravet på testning och isolering vid inresa till Danmark.

Epidemikommissionen i landet rekommenderar att testkravet ska ligga kvar och regeringen stödjer det, men det är ännu inte klart om det blir så eftersom regeringen väntar svar på vad riksdagspartierna tycker, enligt hälsominister 

Magnus Heunicke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.