Foto: Länsstyrelsen Skåne

Länsstyrelsen om djurtillslaget: ”Giftormar var inte inlåsta”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de giftiga ormar som hittades vid ett polistillslag i Löberöd i helgen var inte ordentligt inlåsta. Lås saknades på flera terrarier, enligt Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer.

– Det kan ha funnits en risk för allmänheten. Det saknades lås på en del behållare där det förvarades giftormar, säger djurskyddsinspektören Paula Hultgren.

Djurskyddsinspektör Paula Hultgren Foto: Olle Palm

Vid ett tillslag i Löberöd i helgen hittade polis närmare 900 djur, däribland 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva grodor, två krokodiler, en varan samt flera olika insekter. En man i 30-årsåldern är nu misstänkt för bland annat grovt artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen. Mannen nekar till brott.

Men polisen utreder även kopplingar till internationella nätverk som handlar med sällsynta och fridlysta djur, berättar Filippo Bassini, gruppchef för polisens enhet för artskyddsbrott.

– Utredningen är omfattande och pågår och vi kommer hålla flera förhör och titta på eventuella fler gärningsmän och försöka kartlägga det här internationella nätverket, säger Filippo Bassini.

SE BILDERNA FRÅN DJURTILLSLAGET HÄR

Omsätter miljoner

Det är svårt att beräkna hur mycket pengar handel med sällsynta och fridlysta djur omsätter men det kan i det här fallet handla om flera miljoner, och polisen misstänker att djuren var avsedda både till den svenska och den internationella marknaden.

– Det är också en väldigt bred kundkrets. Det kan handla om vem som helst som är intresserad och har pengar, säger Filippo Bassini.

Enligt Bassini har polisen känt till mannen som nu är misstänkt under en tid men man var inte förberedd på hur många djur man skulle hitta vid tillslaget. Länsstyrelsen i Skåne har tagit hand om djuren och ska utreda vad som ska göras med dem.  

Ska omplaceras

Djuren som omhändertogs på fredagen har fått tillfälliga placeringar på djurhem som har avtal med polisen, berättar Paula Hultgren, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen i Skåne.

– Vi håller just nu på att räkna och artbestämma och veterinärundersöka alla djuren. Jag vet att några fler har dött för att de var i så dåligt skick, men vi hoppas kunna rädda resten.

I de fall där det är möjligt kommer djuren att omplaceras eller säljas. Det kan också bli aktuellt att skicka tillbaka djuren till sina ursprungsländer om det rör sig om utrotningshotade djur.

– Men det blir komplicerat om det visar sig att det handlar om viltfångade djur. Då är det bara djurparker som kan få ta hand om dem, säger Paula Hultgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.