Även om det tros finnas ett större bestånd än tidigare av tumlare i Östersjön behövs en större studie för att bekräfta hur det ser ut för den lilla valen enligt Johanna Stedt, forskare på Lunds universitet. Foto: SVT

Försiktig uppgång för Östersjöns enda val

Publicerad

Beståndet av tumlare i Östersjön ser ut att bli större, enligt en studie från Naturhistoriska riksmuseet. Men buller, miljögifter och fiske gör att valen fortfarande är akut hotad.

Antalet tumlare i Östersjön beräknades av Östersjöländerna till ungefär 500 mellan 2011-2013. Mellan 2017-2020 samlade forskare in tumlarnas klickande ljud under vattnet med hjälp av mikrofoner. Och antalet så kallade detektionsfrekvenser ökade, åtminstone till den grad att man kunde tänka sig ett något ökat bestånd eller att minskningen bromsats in.

– Den här ökningen är ganska liten. Det ser lite glädjande ut men den här lilla ökningen tyder ändå på att tumlarna är utsatta för kraftiga hot, säger Johanna Stedt, forskare på Lunds universitet.

Allmänheten kan hjälpa valen

Hoten är bland annat när tumlare fastnar i fiskenät och drunknar, buller i vattnet från fartyg, miljögifter och utfiske av arter som tumlare äter. Men det finns saker allmänheten kan göra för att hjälpa Östersjöns enda art av valar:

– Har man ekolod på sin båt kan man stänga av det när man inte använder det, man kan tänka på att när man ser tumlare till havs ska man hålla lite avstånd och låta dem komma till båten istället. En sak som är jätteviktig är att om man hittar en död tumlare på stranden kan man rapportera det till naturhistoriska riksmuseet så att vi forskare kan samla in data, säger Johanna Stedt.

Tumlare

Tumlaren är en av världens minsta valar och av de tre populationer som finns i svenska vatten finns en i Östersjön.

I Östersjön förekommer från den skånska kusten till Skärgårdshavet mellan Åland och Finland. Sedan 1973 är tumlaren fridlyst och observationer av såväl levande som döda tumlare tar gärna forskare vid Naturhistoriska riksmuseet del av.

Källa: Hav och Vattenmyndigheten och Världsnaturfonden WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.