Foto: TT

Betskörden försenad efter torr sommar

Uppdaterad
Publicerad

Den torra sommaren har gjort att årets betkampanj i Örtofta startar senare än normalt. Skälet är att man har velat ge sockerbetorna en chans att växa till sig.

– Vi tog beslutet att skjuta upp kampanjen lite och det är mest för att vi skulle ge betorna möjligeten att växa ytterligare en vecka, säger Ander Rydén, chef för Agricenter nordic sugar.

Varje dag under betkampanjen rullar omkring 600 lass med sockerbetor in till Örtofta. Nu är kampanjen igång ungefär en vecka senare än normalt.

– Hela sommaren har karakteriserats av att vara varm och torr och det har även påverkat sockerbetorna. Kanske i mindre utsträckning än många andra grödor och betorna växer fortfarande och har möjlighet att kompensera en del av den tappade tillväxten, säger Anders Rydén.

10-15 procent bortfall

Han förväntar sig lägre skörd än genomsnittet i år med kanske 10-15 procent bortfall jämfört med ett normalt år. Men kvalitén kan kanske bli desto bättre.

– Vi har inte gjort några analyser än men vad man kan förvänta är att det är torrt och bra upptagningsförhållanden. Rena är de säkert och när det gäller sockerhalten, med så mycket sol som vi har haft den här sommaren så bör den ligga i det övre spannet i alla fall, säger han.

Två miljoner ton sockerbetor

Kampanjen, som produktionssäsongen kallas, håller på fram till mitten av januari och fabriken i Örtofta kommer att ta emot nära två miljoner ton sockerbetor. Uppstarten av hela fabriken kan vara lite trög när säsongen drar igång. Mycket teknik ska klaffa.

– När det är mycket utrustning som ska igång samtidigt så tar det lite tid att få allt på plats, men det ska vara på gång att starta nu, säger Anders Rydén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.