Foto: SVT/TT

Beväpnade begravningsgäster väcker oro på kyrkogårdarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid begravningar i Malmö bär ibland besökarna vapen och skottsäkra västar. Samtliga 230 anställda vid kyrkogårdsförvaltningen i Malmö ska nu lära sig hantera begravningar med beväpnade gäster.

– Det är förskräckligt, kyrkogårdar borde vara fredade områden, säger Sven-Erik Aspeklev, kyrkogårdschef i Malmö.

Det är inte bara på akuten i Malmö som personalen kan uppleva en hotfull stämning i samband med att någon skjutits. En dödsskjutning följs som regel av en begravning och det är i spåren av det dödliga våldet i Malmö som också kyrkans personal nu tagit emot begravningsgäster som de upplever som hotfulla.

– En del bär vapen synligt, vi ser också skottsäkra västar. För våra anställda känns det hotfullt att ha vapen i sin direkta närhet, berättar Sven- Erik Aspeklev, kyrkogårdschef.

Ska utbilda alla anställda

Beväpnade begravningsgäster är ett nytt fenomen, konstaterar han också. Kyrkogårdsförvaltningen håller därför på att upphandla en utbildning för samtliga 230 anställda.

– Vilka situationer kan vi ställas inför? Hur kan vi möta dem? Hur kan vi rusta personal och chefer?

TV: Se hela inslaget här

Men redan idag får personalen rådet att inte vara i närheten av begravningsföljen där någon bär vapen, berättar Sven-Erik Aspeklev.

– Upplever man situationen som hotfull ska man lämna platsen.

Flera beväpnade följen

Under förra året sköts sju personer till döds i Malmö. Hitills i år har sex personer dött efter skjutningar eller knivhugg. Sven-Erik Aspeklev har inte räknat antalet beväpnade begravningsföljen, men säger att det rör sig om en handfull.

– Och det är fyra- fem för många. Kyrkogården är en plats för stillhet, en fredad plats, säger Sven- Erik Aspeklev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.