Biblioteket som lånar ut mer än bara böcker

Uppdaterad
Publicerad

Hur ofta använder du din borrmaskin? Eller det där sällskapsspelet? På Garaget i Malmö kan man med hjälp av sitt vanliga lånekort låna sådant som man inte använder så ofta.

Den gamla maskinhallen på Sofielund i Malmö har sedan 2008 inrymt ett av Malmös stadsdelsbibliotek. För ett och ett halvt år sedan frågade man besökarna vad man ville kunna låna utöver böcker.

– Då var verktyg ett exempel. Man ville gärna låna en slagborr för det är ett dyrt verktyg och man ville låna tapetbortagare.  Det fylldes jättesnabbt en lista på vad folk ville ha, säger Lisa Jansson tillförordnad sektionschef på Garaget.

Vanligt lånekort

Med sitt vanliga lånekort kan man nu förutom böcker och verktyg också låna sällskapsspel, symaskiner och träningsredskap.

– Verktygen kostar för mycket för att jag skulle köpa dem för den lilla tid jag använder dem. Men det gör att jag får möjlighet att göra saker som jag annars inte hade gjort, säger verktygslåntagaren Andreas Gabrielsson.

Är det här något som en kommun ska ägna sig åt?

– Ja, varför inte? Det finns ju ett behov hos medborgarna, säger Lisa Jansson på Garaget.

Och behovet tycks finnas. Drygt tvåhundra gånger har bibliotekets slagborr lånats ut bara i år.

Inte tänkbara köpare

Enligt Garaget är framförallt låntagarna personer vars behov är så pass litet att de själva inte är tänkbara köpare av verktyg.

Andreas Gabrielsson, som lånar istället för att köper verkyg, menar att hans verktygslånande trots allt kan vara till fördel för den lokala järnhandeln.

– Det bidrar till ekonomin. Jag kan låna borren här, men jag måste ändå åka och köpa skruvarna, pluggen och materialet, säger Andreas Gabrielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.