En okänd bedragare låtsas ringa från Förskringskassan för att komma över Bank-Id. Foto: TT

Bidragstagare krävs på stora belopp

Publicerad

En man i Malmö och en man i Staffanstorp krävs på flera hundra tusen kronor vardera för att de fått felaktiga bidrag. Försäkringskassan har i båda fallen gjort omfattande utredningar.

I det ena fallet har Försäkringskassan utrett en man i Staffanstorp som under flera år fått bostadsbidrag och underhållsstöd. Nu krävs mannen att betala tillbaka drygt 350 000 kronor.

Försäkringskassan fick ett tips av Kronofogden som vid ett besök hos mannen misstänkte att mannen bodde tillsammans med mamman till hans barn. Kvinnan var skriven på en adress i Malmö.

Begärde ut kontoutdrag

Ytterligare kontroller visade att kvinnan fick post till mannens adress och att barnen går i skola i Staffanstorp. Försäkringskassan begärde ut kontoutdrag från banken som visar att bankkortet mest använts i Staffanstorp.

Mannen uppger att han inte är sammanboende med kvinnan och han har överklagat Försäkringskassans beslut till Förvaltningsrätten.

Affärsresor fanns på nätet

I det andra fallet kräver Försäkringskassan att en man i Malmö ska betala tillbaka 255 000 kronor som han fått i sjukpenning mellan 2015 och 2017.

Försäkringskassan fick ett tips om att mannen bedriver en verksamhet där han reser runt i hela Sverige och även i Nederländerna. Försäkringskassans sökningar på internet styrkte misstankarna om mannens affärsverksamhet.

Mannen har inte besvarat Försäkringskassans brev med frågor om varför han ansökt om sjukpenning under perioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer