Bilmålvakterna blir allt färre då fler går i personlig konkurs. Foto: Johan Nilsson/TT

Bilmålvakter: Malmö inte längre värst

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio bilmålvakter kan kopplas till Skåne, hävdade infrastrukturminister Tomas Eneroth i början av november. Samtidigt visar ny statistik från Transportstyrelsen att på topp 20-listan av de som står registrerade på flest bilar i landet så är endast två skrivna i Skåne.

Historiskt sett har bilmålvakter varit ett problem som primärt är kopplat till Malmö och Skåne. Men under senare år har fenomenet spridit sig till andra svenska städer.

– Eftersom problemet började i Malmö så är det väl fortfarande så att många lever i det och fortsätter med det. Men det har även spridit sig så att Stockholm, Göteborg och Sigtuna har problem med detta, säger Eva Svenning, verksamhetsansvarig för parkeringsfrågor i Malmö stad.

Den person som står skriven på flest bilar i landet bor i Angered i Göteborg och står skriven på 2673 bilar. Bland resterande topp 20 på listan är endast två skrivna i Skåne och resten är skrivna i bland annat Göteborg, Borås och mindre orter i Stockholmsområdet.

Bilmålvakterna blir färre

I början av 2018 påbörjade Skatteverket, Kronofogden och ett antal åklagare ett samarbete för att agera mot bilmålvakterna i Malmö. Det gick ut på att Skatteverket begärde att personerna i fråga skulle sättas i personlig konkurs, och därefter kunde konkursförvaltare neka dem att genomföra ägarbyte av fordon.

– När man sätter dessa människor i konkurs så märker de efter en tid att det blir svårare att registrera bilar dels på målvakten men även från målvakten till en ny ägare, säger Tobias Lange, konkurshandläggare i Malmö.

Avregistreringar

Detta ledde till att Transportstyrelsen kunde börja fokusera på att göra administrativa avregistreringar, vilket kan vara en förklaring till att problemet minskat i Malmö, menar Mikael Andersson, presschef hos Transportstyrelsen.

– Om vi får kännedom om att ett fordon sannolikt inte finns kvar i landet så har vi mandat att plocka bort dem ur våra register. Det här var något som primärt gjordes i Malmö när projektet drog igång, säger han.

Genom agerandet har bilmålvakterna inte kunnat fortsätta på samma sätt som förut.

– Åtgärderna har i första hand synts i Malmö, säger Mikael Andersson.

Hur definierar man en bilmålvakt?

Vad en ”bilmålvakt” är finns inte juridiskt definierat. Enligt listan från Transportstyrelsen finns följande parametrar som man kan göra vissa antaganden utifrån:

·         Ägaren är en fysisk person

·         Som inte sysslar med yrkesmässig fordonshandel

·         Som är registrerad ägare till minst 100 person- eller lätta lastbilar

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.