Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det handlar om två helt olika föreningar med helt olika syn på livet i hamnen”, säger Fiskeriföreningens Johan Ljung. Hör mer om konflikten i videon. Foto: SVT/Petra HultmanVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bitter grannfejd rasar mellan föreningarna i Klagshamns hamn

Uppdaterad
Publicerad

En bitter hamnfejd pågår i hamnen i Klagshamn. Detta sedan hamnföreningen, som arrenderar marken av Malmö stad, sagt upp sitt mångåriga hyresavtal med fiskeriföreningen.

– Hamnföreningen vill tvinga oss att bli medlemmar hos dem. De är trötta på den ursprungliga miljön kring hoddorna här, och vill väl låta ”lyxhoddorna” breda ut sig överallt, säger Johan Ljung i Fiskeriföreningen.

Konflikten är inte helt lätt att bena ut och i bakgrunden finns en mångårig rivalitet mellan de båda föreningarna.

Arrendet ska omförhandlas

Klagshamns hamnförening, som arrenderar hela hamnområdet av Malmö stad, hyr i sin tur ut en del av marken till Fiskeriföreningen.

Hamnföreningens ordförande Peter Lindqvist berättar att Malmö stad begärt en omförhandling av arrendet och att alla som brukar hamnen därför måste börja göra det på lika villkor.

– Vi erbjuder fiskeriföreningens medlemmar att gå med i hamnföreningen istället, säger Peter Lindqvist.

”Tror på mångkultur”

Uppsägningen av Fiskeriföreningens avtal är enligt honom en ”juridisk formalitet” för att kunna ingå ett nytt avtal.

– Vårt mål är att alla ska ha samma förutsättningar, därför behövs ett gemensamt huvudmannaskap under hamnföreningen, säger Peter Lindqvist.

Fiskeriföreningens Johan Ljung håller inte med.

– Jag tror på fortsatt mångkultur. Det handlar om två helt olika föreningar med helt olika syn på livet i hamnen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer