Han blir skakad av kritik skriver världsreportern Björn Kumm när han nu vid 74 års ålder ger ut sina memoarer. Han säger och det utan att tveka att han är en djupt osäker person som därför alltid ser till att ha bra på fötterna.
– Så att man inte uppfattas svamla.
På fötterna får man om man har varit med. Och det har han.
Resorna kors och tvärs, framförallt i det fattiga Afrika och Latinamerika, har ofta skett utan ekonomisk uppmuntran från rika redaktioner. Och så har det alltid varit menar han.
– Jag ville visa att det även förr varit svårt att komma ut i världen annat än för egen maskin, och jag tror inte heller Martin Schibbye och Johan Persson fick några pengar när de skulle undersöka vad som hände i Ogadén.
Med på Che Guevaras likvaka
På eget initiativ tog han sig i oktober 1967 till Bolivia där enligt ryktena Che Guevaras gerilla hade lokaliserats av CIA och den bolivianska militären.
Det blev ett scoop han faktiskt helst hade sluppit göra, den makabra likvakan över Che Guevara.
– Jag hade mycket hellre varit med i trossen när en Che Guevara hade marscherat in i ett Argentina där regeringen hade kollapsat. Jag var onekligen på plats och rapporterade, men hjärtat var tungt. Och sedan blev det ett årtionde med nattsvarta diktaturer i Latinamerika.
Avslöjade SÄPO:s åsiktsregistrering
Med var han utan tvekan när han i Sveriges Radio inledde avslöjandena i Boforsskandalen där svenska vapen via mellanhänder såldes till otillåtna regimer.
Han avslöjade också med hjälp av sin numera kända SÄPO-källa Ingrid Karlsson i Aftonbladet 1966, att SÄPO åsiktsregistrerade kring 300 000 svenskar. Det var sju år före IB-avslöjandet som ledde till fängelsedomar för journalisterna.
– Vi var rädda att detta skulle drabba oss personligen, men då skulle de göra razzia på ”regeringsorganet” Aftonbladet. Och det gick ju inte till skillnad från mot Folket i Bild då också Palme var hotad.
Kritiserade Bush efter 11 september
Dagen efter 11 septemberattacken oroar han sig i SVT:s direktsändning inte framförallt för al-Qaida utan för vad USA:s hökar kan tänkas ta sig till med en sån ”pajasfigur” till president.
Dåvarande statsminister Carl Bildt reagerade hårt på detta och menade att det inte gick för sig att i en sådan situation kalla detta lands ledare för detta.
Björn Kumm menade också i diskussionen att sådana här katastrofer hänt många gånger i den fattiga världen. Varpå Bildt invänder att detta aldrig skett i den civiliserade delen av världen. Kumm reagerar med ilska mot detta påstående.
– Har vi delat upp världen så? Är vi tillbaka till kolonialtiden?
Björn Kumm berättar att han både fick hot och beröm efter hans insats i SVT.
– Folk tryckte min hand och på Möllevångstorget sa greker och araber att det var ett ord i rättan tid.
På frågan om man ska tolka hans debattlusta som han med åldern blivit tydligare och mer kritisk så svarar han nekande. På frågan om det är verkligheten som istället inte går hans väg svarar han leende.
– Det har väl aldrig gått min väg.
Hjärtat har styrt boendet
Han är född stockholmare men bor sedan 25 år i Malmö. Men det är inte han själv som väljer boplats säger han, utan hans kvinnor vilket bland annat gjort att han bott i Nigeria med sin första hustru i åtta år.
Nu sitter han tillsammans med sin andra fru i lugn och ro bland sina böcker alltmedan Malmö själv gör en resa i världen.
– Malmö är en spännande och internationell stad. Och förresten vet jag inte om äldrevården i Stockholm är så bra, säger han med ett lurigt leende.