Björn Ranelid beklagar att han hällt ut bensinen. ”Jag står för min handling och har betalt in pengarna”, säger han till SVT Nyheter Skåne. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Björn Ranelid dömd för miljöbrott – hällde ut bensin

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Björn Ranelid har dömts för miljöbrott, sedan han hällt ut bensin på en gräsmatta på Österlen.  

– Jag är förfärligt ledsen, jag som är den största vän av naturen, säger han till SVT Nyheter Skåne. 

Det var en söndag i slutet av augusti, som bensinen tog slut i Björn Ranelids åkgräsklippare vid huset i Kivik. Han åkte till macken i Brösarp och fyllde två dunkar. För sent upptäckte han en lång reva i den ena dunken. 

Började snabbt läcka

Bensinen började snabbt läcka. Macken var stängd, och Björn Ranelid såg en gräsmatta strax intill. Där hällde han ut tre liter, så att bensinen kom under revan. 

– Jag körde en hyrbil och ville inte att bensinen skulle läcka ut i den, förklarar han för SVT. 

På övervakningsbilder

Att händelsen upptäcktes, berodde på att en lastbil kört på en skylt på bensinstationen. När övervakningsfilmerna granskades, sågs även Ranelid.

Nu har han dömts för miljöbrott för en handling som, enligt tingsrätten, ”kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse”. 

”Står för min handling”

Björn Ranelid fick ett strafföreläggande på 10 500 kronor.

– Alla som känner mig vet att jag värnar miljön. Jag står för min handling och har betalt in pengarna, säger Ranelid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.