Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nancy Ofori, Jonelle Twum och Sofia Efia Abu om vad Black Archives betyder för dem. Foto: Firas Razak

Black Archives Sweden arkiverar afrosvenskarnas historia

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2021 har projektet Black Archives Sweden samlat material från afrosvenskars personliga fotoalbum och arkiv för att bidra till en bredare representation av svarta personer i Sverige.Under helgen arrangerar Black Archives Sweden ett evenemang där Malmös afrosvenskar bland annat kan ta familjebilder som ska gå till arkivet.

– Jag fotograferas här och min bild kommer att hamna i Black Archives Swedens arkiv. Ibland kan man känna att afrosvenskar är något nytt men om man går tillbaka i tiden så har vi funnits sedan 1600-talet och det är fantastiskt, men synd att man inte vet om det, säger filmskaparen Nancy Ofori som visar en kort film under eventet.

Det var en rad olika aktiviteter på plats i musikframträdanden, poesi, filmvisningar, samtal, barnaktiviteter och en arkivstation för de som vill lämna, skanna sin bilder eller fotograferas av en fotograf som var där för att ta nya familjebilder.

– Jag vill vara med och dokumentera mitt och min dotters liv att vi finns här i Sverige, säger Sofia Efia Abu.

Hör mer om projektet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.