Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eric Saades uppträdde under den första semifinalen av Eurovision song contest med en Palestinasjal virad runt handleden. Foto: TT & SVT

Blandade reaktioner på Saades kupp: ”Privilegierad”

Uppdaterad
Publicerad

I Eric Saades uppträdande under den första semifinalen av Eurovision song contest hade han en Palestinasjal virad runt handleden. Eurovision är en tävling som ska vara opolitisk och Saades kupp möts av blandade reaktioner.

Trots den stora glädjen och feststämningen på arenan så är den stora snackisen idag Saades kupp.

– Han är privilegierad över att ha deltagit i Eurovision tidigare och i år är han inte med och tävlar och därför kan han ta sig en viss frihet, säger Håkan Rössum, ledare Eurovision Norway.

Eurovision song contest 2024

”Aldrig glömma var familjen kommer ifrån”

Eric Saade skriver i ett sms till SVT att han valde att bära palestinasjalen för att visa sitt ursprung:

”Den sjalen fick jag av min pappa som liten grabb, för att aldrig glömma var familjen kommer ifrån. Då visste jag inte att den en dag skulle kallas 'politisk symbol'. Det är som att kalla Dalahästen för politisk symbol. I mina ögon är det bara rasism. Jag ville bara vara inkluderande och bära något som är äkta för mig – men EBU verkar tycka att min etnicitet är kontroversiell. Det säger ingenting om mig, men allting om dem. Jag säger som årets ESC-slogan: United by music”.

I klippet ovan hör du olika röster om den stora snackisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet