Arne Hegemann är forskare i evolutionär ekologi vid Lunds Universitet. Foto: SVT

Blodprov ringar in rovfåglarnas offer

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om hur ett rovdjur väljer ut sitt byte är ett av biologins klassiska problem. Kanske är det äntligen på väg att få sin lösning.

I en unik fältstudie kartlägger forskare vid Lunds Universitet just nu hälsotillståndet bland Revingeheds kajungar. Utöver mätning och vägning underkastas de tre veckor gamla fågelungarna även ett blodprov som bland annat ger en bild av deras immunförsvar.

Mat åt duvhökar

På så vis går det att i efterhand följa upp vilka individer – de små och svaga eller de stora och livskraftiga – som blir mat åt traktens många duvhökar och glador.

– Eftersom märkringen blir kvar i terrängen när en kajunge fallit offer för en rovfågel ger vi oss ut och försöker hitta dem med metalldetektor. Ett ganska mödosamt arbete, säger Arne Hegemann, försöksledare och till vardags forskare i evolutionär ekologi vid Lunds Universitet.   

Hypotesen är att rovfåglarna i första hand väljer ut svaga och nedsatta ungar, det vill säga det byte som är lättast att fånga.

– Jakten är extremt energikrävande för en duvhök, vilket är skälet till att de aldrig försöker fånga en fullvuxen kaja. Det talar för att rovfåglarna fokuserar på de sjuka och lite långsamma individerna, men det är något som inte gått att leda i bevis tidigare, säger Arne Hegemann.

”Unik chans”

Studien kan få stor betydelse för att förstå även andra rovdjurs beteende.

– Det är en unik chans. Biologer jobbar ofta med att studera vilka djur som finns på en plats. Här har vi för en gångs skull möjlighet att fokusera på de indidvider som inte längre finns kvar i miljön, förklarar Hegemann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.