Bo Lundgren, f d skatteminister, förlorade skattemål. Foto: TT

Bo Lundgren förlorade skattemål i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Förre moderatledaren och skatteministern Bo Lundgren får inte dra av för övernattningsbostad i Stockholm när han var bosatt i Skåne.

Bo Lundgren, som är bosatt i Lund, har gjort avdrag för ökade levnadskostnader under åren 2012 och 2013 då han var anställd av Riksgäldskontoret i Stockholm. Han hade då en övernattningslägenhet i Stockholm, vilket enligt Bo Lundgren ledde till ökade levnadskostnader. 

Skatteverket har underkänt hans avdrag på 238 813 kronor. Nu går förvaltningsrätten i Malmö på samma linje, och avslår hans överklagande.

– Vi hade sålt vårt hus i Stockholm och köpt ett i Skåne när jag fick frågan om jag ville komma upp och arbeta på Riksgäldskontoret, säger Bo Lundgren.

Han gjorde det under förutsättning att han fick hyran betald för sin Stockholmslägenhet och fria hemresor till Skåne en gång i veckan.

– Dessa utgifter stod staten för men jag hade andra levnadsomkostander som jag gjort avdrag för, säger Bo Lundgren.

Vill ändra lagen

Bo Lundgren betonar att han har betalat in de 238 813 kronorna till Skatteverket men hoppas på att få dem tillbaka.

– Jag kommer att överklaga domen till kammarrätten och hoppas få rätt.

Bo Lundgren säger att skattefrågor intresserar honom och tillägger att lagen bör ses över. Han anser att arbetet som generaldirektör för Riksgäldskontoret ska betraktas som ett tillfälligt arbete.

– Jag tycker att synen på tillfälligt arbete på ändras. Tolkningen av den paragrafen är omodern och bör ses över.

Bo Lundgren var skatteminister 1991-1994, moderatledare 199-2003 och chef för Riksgäldskontoret 2004-2013. Han flyttade till Skåne med familjen 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.