Boende kan ännu inte flytta tillbaks efter skyfallet

Uppdaterad
Publicerad

För snart ett år sedan drabbades Malmö av ett mycket kraftigt skyfall. Värst drabbades boende i ett 20-tal hus i stadsdelen Söderkulla. De tvingades fly sina hem och har ännu inte kunnat återvända.

100 millimeter regn föll på ett par timmar den 31 augusti  förra året – lika mycket som normalt på en hel månad.  I trafiken blev det kaos och dramatik. Hundratals källare översvämmades och på Norra Gulsparvsgatan i stadsdelen Söderkulla förstördes 21 bostadsrättshus. Ingen av de boende där har ännu kunnat flytta tillbaka.

– En del av de som har evakuerats är gamla och de orkar inte flytta tillbaka. De kommer att sälja. Men vi har också en som är över 90 år och som längtar efer att flytta tillbaka, säger Bodil Normann, ordförande i bostadsrättsföreningen.

”Orolig att det ska hända igen”

Renoveringarna av husen har kommit olika långt, men enligt uppgift ska alla kunna flytta tillbaka i slutet av september.

– Vi har fått besked på att vi kan flytta tillbaka den 25 september och vi får hoppas att detta datum inte ändras. Men jag är orolig för att det ska hända igen. Kommunen har inte gjort någonting för att förhindra det, säger Soheil Hamed, en av de evakuerade.

På onsdag ska de boende träffa representanter för Malmö stad och VA Syd. Enligt uppgift ska det nu finnas en plan för hur man ska hantera dagvattnet så att det inte får sådana här konsekvenser.

– Jag har fått besked på att det ska finnas både kortsiktiga och långsiktiga lösningar och jag känner mig trygg med att de har förstått hur viktigt det här är, säger Bodil Normann.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer