Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som förstagångsköpare önskar Hanna att hon fått information om att räntan var ovanligt låg när hon köpte lägenheten i Malmö 2021. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Bolånen får Malmöbon Hannas kostnader att skena – skaffar inneboende

Uppdaterad
Publicerad

Att räntorna skulle höjas så snabbt och så mycket räknade förstagångsköparen Hanna inte med när hon köpte lägenhet i Malmö 2021. För att klara kostnaderna ska hon nu hitta en inneboende.

Med den höjda räntan väntar hon sig nu en månadskostnad på runt 11 000 kronor i månaden, vilket hon känner är saftigt för en ensam person att betala. I dagsläget är hon glad att hennes lägenhet har tre rum. Det ger henne utrymme att ta in en inneboende.

Ett smart drag enligt henne själv är att hon tidigare har amorterat mer än vad hon behövt.

– Jag kommer att dra ner den amorteringskostnaden till minimum, så jag hoppas att kunna balansera det, säger Hanna.

Nu räknar storbankerna med att lånen kan bli ännu dyrare. I ett sådant läge blir framtiden oviss för Hanna. När hon som 30-åring köpte lägenheten önskar att hon fått mer information av banken om hur räntan sett ut genom historien och hur den kan svänga när hon tog lånet.

I klippet berättar Hanna om sin situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.