Foto: TT

Boplats Syd vill säga upp hyresgäster efter köfiffel

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det framkommit uppgifter om att en medarbetare på den kommunala bostadsförmedlingen Boplats Syd ska ha manipulerat sökprofiler agerar nu styrelsen. Den anställde som legat bakom manipulationerna sparkas och ledningen har fått i uppdrag att undersöka möjligheterna att säga upp de hyresgäster som fått en lägenhet på felaktiga grunder.

Det var i början av juli som Boplats Syd upptäckte att ett 60-tal sökprofiler på bolagets hemsida hade manipulerats. Man kunde då konstatera att 28 kunder hade fått sig tilldelad en lägenhet på felaktiga grunder och den anställde som låg bakom tilltaget stängdes av. Under torsdagen hade Boplats Syds ledning ett möte där det beslutades att den anställde som varit avstängd nu avskedas.

– Vi vill markera kraftfullt att detta är ett beteende som inte får förekomma i ett kommunalt bolag, säger bolagets vd Krister Hjelm i ett pressmeddelande.

Ledningen i Boplats Syd kommer framöver att jobba för att de 28 personer som på felaktiga grunder fått hyreskontrakt ska sägas upp. Innan det arbetet sätts igång kommer Boplats Syd att vänta in resultatet av den polisutredning som just nu pågår med anledning av de falska sökprofilerna.

LÄS MER: Polisanmälsför manipulation av bostadskö

Blev snuvad av en hyresgäst med falsk kötid

Karin Alsén blev i april kallad på visning av en lägenhet i Östra Sorgenfri i Malmö. När lägenheten skulle hyras ut visade det sig att hon var nummer två i kön och hon kunde därmed inte flytta in i lägenheten.

För några dagar sedan fick hon ett samtal från en person som förklarade att den som fått lägenheten istället för henne hade haft en manipulerad profil hos Boplats Syd. Det var i själva verket hon som skulle ha fått lägenheten på Östra Sorgenfri i Malmö.

– Jag blev lite uppgiven. Det känns helt sjukt att det hände på Boplats Syd. Den kön som ska vara till för alla. Det är väl deras unique selling point, att om du köar så får du en lägenhet till slut, säger Karin Alsén.

Fortsätter leta efter lägenhet

Av personen som ringde fick Karin Alsén beskedet att hon skulle bli erbjuden en liknande lägenhet när en sådan kunde tänkas dyka upp. Under tiden kommer hon att fortsätta leta efter en ny lägenhet.

– Jag känner att det inte är lönt att gå och vänta på det. Det är säkert en lång och utdragen process, säger hon.

Boplats Syds vd Krister Hjelm skriver i pressmeddelandet att bolaget nu kommer gå in för att hjälpa de personer som blivit närmast drabbade av att 28 personer fått gå före i kön på felaktiga grunder.

– Just nu är vårt fokus på att hjälpa dem som hade rätt till de aktuella lägenheterna. Det är de som är hårdast drabbade av det som hänt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.