– Vi blev lurade in i den här lägenheten. När vi tittade på lägenheten frågade om det var några bekymmer med fastigheten, men personalen på MKB sa ingenting.
Det MKB aldrig sa var att det då pågick en omfattande sanering i hela fastigheten, eftersom man upptäckt faraomyror på flera ställen. Det var en miss, erkänner MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström.
– Jag tror att man tänkte att eftersom det inte var några myror i just den lägenheten, så var det inte aktuellt.
Men myror förflyttar sig via ventilationssystem och kan mycket väl gå mellan lägenheter?
– Ja. Som sagt, vi kunde ha sagt något om sanering. Det var en miss, säger Margaretha Söderström på MKB.
Ingen vill komma och hälsa på
För Janet Olsen, som tar blodförtunnande medicin i sprutform varje dag, innebär skadedjuren ett än större besvär än för andra. De dras till hennes sticksår. Myrorna och lössen har också gjort att det sociala livet har krympt till ett minimum.
– Vi har i stort sett inget umgänge alls. Ingen vill komma hit och ingen vill ha oss där.
MKB vill sanera familjens lägenhet från vägglöss, men menar man att familjen då själva ska själva ska betala stå för kostnaden för ett annat boende under de tio dagar det skulle ta att sanera lägenheten. Det går Janet och hennes familj inte med på.
– Vi har inte orsakat detta, varken myror eller löss. Och då säger hyreslagen att fastighetsägaren ska står för alla kostnader i samband med sanering, säger Janet Olsen.
”Vi vill bara härifrån”
Nu vill hon och hennes familj ut ur huset, till varje pris. De har kontaktat en jurist och vill att MKB står för alla kostnader, inklusive nya möbler. Men det är MKB inte beredda att göra.
– Jag förstår att det är jobbigt att bo där under tiden saneringen pågår. Men djuren kommer att försvinna, säger Margaretha Söderström, men Janet Olsen är säker på sin sak:
– Vi vill bara härifrån. Även om lössen försvinner kommer myrorna att finnas kvar, de har funnits i huset så länge. Jag vill inte sova med djur som kryper i såren längre.