Lennart Olsson är ordförande på LRF i Klippan med 450 lantbrukare. Han är inte överraskad när vi berättar om den nya enkätundersökning från Sveriges Lantbruksuniversitet som visar att vildsvinen i genomsnitt kostar varje lantbrukare 95 000 kronor per år.
– Hälften av min mark har drabbats på något sätt och jag måste så om cirka 15%.
Han tittar ut över betesvallarna som är fullständigt överbelamrade med tovor som bökats upp.
– Det var en fullständig invasion i höstas, man såg spår varje dag.
”Måste till skottpengar”
Det handlar alltså om att sätta nytt utsäde där dom härjat men också om maskinskador till följd av alla stenar som de bökar upp. Det här hotar nu lönsamheten och hela lantbruksnäringens framtid i vissa områden.
– Ingen häromkring odlar havre längre på grund av grisarna och om stammen fortsätter öka så kan det bli så att alla lägger ner i såna här trakter.
Enda sättet att hejda detta är förbud mot att mata vildsvinen vilket enligt honom fortfarande sker. Han kräver också generösare jaktregler.
– Man måste få jaga längre tid och så måste man få skjuta på suggorna också, det är ju de som föder fram alla kultingar.
Men att för att få fler jägare att exempelvis vaka i jaktkojor på natten kräver också statlig stimulans.
– Det måste till skottpengar på varje vildsvin helt enkelt.
”Kan tåla ett par tre vildsvin per tusen hektar”
För tio år sedan gick Lennart Olsson ut och krävde utrotning av vildsvinen vilket orsakade protester från naturvännerna men också från den egna organisationen LRF. I dag har han nyanserat sin åsikt och vill bara ha en kraftig minskning av de cirka 200 000 vildsvin vi idag har.
– Jag kan kanske tåla ett par tre vildsvin per tusen hektar vilket skulle motsvara 25 -30 000 på riksnivå.