Danskar på väg till Bornholm vill kunna åka via Ystad. Foto: DR1

Danmark vädjar till Sverige om lättnad för Bornholm

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks transportminister uppmanar den svenska regeringen att öppna för trafik från Bornholm via Sverige igen.

– Jag har nu på morgonen skrivit till min svenska ministerkollega med en uppmaning om att man omprövar, säger Benny Engelbrecht (S) till danska TV2.

”Vi är ganska skakade”

Sverige har stängt gränsen till Danmark och det ställer till problem på Bornholm eftersom det sätter stopp för förbindelsen mellan Ystad och Rönne. Många danskar reser över Sverige för att ta sig till och från Bornholm.

Nu oroar sig borgmästare Winni Grosbøll över att människor kan få problem att ta sig till familjen i jul.

– Vi är ganska skakade på Bornholm. Det är två dagar till jul och det här påverkar många människors möjlighet att ta sig fram och tillbaka, säger Winni Grosbøll till Danmarks Radio.

– Det är otroligt kaotiskt. Det här är en av de tider på året då flest människor åker hem till sina föräldrar på Bornholm.

Alla biljetter är slut

Sverige har infört inreseförbud från Danmark sedan en ny variant av coronaviruset upptäckts i landet. För danskar som vill till Bornholm innebär det att de måste flyga eller ta färja.

Men enligt borgmästare Grosbøll kommer platserna inte att räcka. Hon hoppas nu att den svenska regeringen ska göra ett undantag för Bornholm.

De extra färjeavgångar som satts in mellan Rönne och Køge på Själland blev omedelbart utsålda på måndagskvällen, enligt Bornholmslinjens presschef Jesper Maack. Flygbolaget Dat har också satt in fler turer mellan Rönne och Själland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.