Bostadsbristen värre än någonsin i Lund

Publicerad

I den här soffan kan två studenter sova i höst. Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet, föregår med gott exempel och hyr ut sin bäddsoffa. Men han är ganska ensam.

Lunds universitet och Malmö högskola har i öppna brev och annonser tidigare i sommar vädjat till allmänheten om hjälp med studentboende. Gensvaret är mycket magert.

– Vi har marginellt med svar, säger Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet. Nu kan många studenter tvingas tacka nej till sin utbildningsplats eftersom de inte får nånstans att bo.

– Vi avråder från att läsa i Lund, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande i Lunds studentkårer. Det finns helt enkelt ingenstans att bo.

Läget är lika dystert i Malmö. Högskoleledningens vädjan i tidningsannonser för några veckor sen har inte fått många skåningar att hyra ut rum.

– Vi får kanske in en handfull annonser om dagen. Men det räcker inte alls, säger Therese Kinberg, studentbostadsförmedlare vid högskolan i Malmö.

Omkring tiotusen nya studenter söker till Lund i höst, 8 000 till Malmö. Samtidigt finns således nästan inget utbud alls. Det kommer att leda till att många studenter tvingas tacka nej till sina utbildningsplatser.

– Jag tror att det handlar om minst ett par hundra, säger rektor Per Eriksson.

Elisbeth Gehrke från Lunds studentkår berättar om en kvinnlig student som kommit in på läkarprogrammet.

– En drömplats, det är ju lottning dit. Men hon måste tacka nej eftersom hon inte får bostad.

Bostadsbristen ger också universitetet och högskolan dåligt rykte, fruktar Elisabeth Gehrke.

– Universitetet tar ju in många utländska studenter. Om man erbjudits plats genom ett utbytesprogram och sen inte kan stanna eftersom man inte får nånstans att bo så ser det inte bra ut.

– Framförallt är det orimligt att unga människor kan tvingas avstå från sin framtid på grund av bostadsbrist, säger Therese Kinberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer