Bostadspriserna fortsatte uppåt under februari. Prisuppgången på bostadsrätter totalt sett i landet var en procent, medan villor steg två procent jämfört med månaden före.
Men skillnaderna inom landet är stora. I Malmö har villapriserna ökat hela fem procent bara under februari, jämfört med januari. Tittar man tillbaka tolv månader är prisuppgången 18 procent. Frågan är vad som ligger bakom skåningars heta önskningar om villalivet?
– Ja, vi lyfter också på ögonbrynen. Det är väldigt kraftiga siffror, det är ovanligt med så stor månadsuppgång, säger Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik, som har tagit fram statistiken.
Villarusning
Nu är det inte bara skåningar som rusar efter villorna. I Storstockholm är prisuppgången i februari tre procent, och tittar man tillbaka tolv månader är den 17 procent, nästan lika stor som i Malmö.
Även i Göteborg har villorna ökat rejält, 13 procent på tolv månader, även om februaris prisuppgång bara är en procent.
– Vi har sett en konsekvent prisuppgång på villor under 15 månader i rad. Det är under hela pandemin och lite till, säger Per-Arne Sandegren.
I julas och kring nyår var prisökningen lite lugnare, men det gick ändå uppåt.
– Det är väldigt ovanligt med en sådan årstakt för villor, det har vi inte sett på många år.
Ökningarna kan drivas av att räntorna är historiskt låga, förklarar han, och för den som söker bostad är den köpta marknaden det enda alternativet eftersom det är så svårt att få tag på hyresrätter.
Även bostadsrätterna har stigit i pris. Under februari har de gått upp med en procent för hela riket, och med tre procent i både centrala Göteborg och Stormalmö (bland annat Malmö och Lund). Tittar man tillbaka tolv månader är uppgången sex procent.
Under 2020 hade Lund (som hos mäklarstatistik ingår i begreppet Stormalmö) de dyraste lägenheterna i Skåne:
Prisökning på bostadsrätter sedan 12 månader tillbaka
Stormalmö: 11 procent
Centrala Malmö: 8 procent
Storgöteborg: 5 procent
Centrala Göteborg: 7 procent
Storstockholm: ingen förändring
Centrala Stockholm: 6 procent
Riket: 6 procent
Källa: Svensk Mäklarstatistik