Ribershus i Malmö. Foto: Bengt Rosenhall Bro

Bostadsrättspriserna sjunker mindre i Skåne än i övriga landet

Publicerad

De senaste tre månaderna sjönk bostadsrättspriserna med 2,6 procent i Skåne. I Stockholm var minskningen så stor som 10 procent, i Västra Götaland 5,5 procent och i Dalarna föll priserna mest i hela landet med 21,8 procent.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi har haft en bra marknad under några år i Skåne men prishöjningarna på bostadsrätter har nog inte varit riktigt lika höga här som i Stockholm. Även villapriserna i Skåne är generellt lägre. Vi ligger lägre jämfört med övriga landet, säger Johan Dahlberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Mindre prisökning i Skåne

Att bostadspriserna den senaste tiden sjunkit mindre i Skåne jämfört med övriga landet, förklarar han med att även prisökningarna på bostadsrätter och villor i jämförelse varit lägre.

– Jag tror inte på ett ras. Det här är en lugn och stabil nedgång som folk är medvetna om, säger Johan Dahlberg och fortsätter:

– Sedan går ju prisutvecklingen i takt med inflationen och räntehöjningen. Men jag känner att köpare och säljare fortfarande kommer överens. Man kommer att hitta en ny jämviktsnivå och den har redan börjat falla in.

Lägre pris för både köpare och säljare

Bostadsrättspriserna i Sverige sjönk med 4 procent i juli, vilket är den största nedgången en enskild månad på tio år.

Vilka är vinnare respektive förlorare på bostadsmarknaden just nu?

– Köpare och säljare är i samma marknad. Du köper till ett lägre pris och säljer till ett lägre pris. Därför kan man säga att ingen är vinnare eller förlorare, säger fastighetsmäklare Johan Dahlberg, på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer