Botanikern Sofie Olofsson rycker ut och analyserar plantorna. Foto: Johan Dernelius

Marijuana eller hampa? – se när botanikern analyserar plantorna

Uppdaterad
Publicerad

Tim, 17 år, hittade nyligen vad han misstänker är cannabisplantor i rabatterna utanför kommunhuset i Burlöv. Botanikern Sofie Olofsson åker dit för att se om det verkligen är cannabis och funderar på hur plantorna har hamnat i kommunens rabatter.

Sofie Olofsson är botaniker och intendent på Botaniska trädgården i Lund. Hon rycker ut och hjälper SVT Nyheter Skåne att identifiera plantorna utanför Medborgarhuset där Burlövs politiker och tjänstemän sitter. Sofie Olofsson luktar, känner på och tittar noggrant på en 15 cm hög planta.

– Nu är det här en väldigt ung planta och det kan vara svårt att identifiera små cannabisplantor. Den är lite klibbig och har en speciell doft. Det ser absolut ut som en cannabis sativa, säger botanikern Sofie Olofsson.

Marijuana eller hampa?

Men vilken sorts cannabis är det? Marijuana och hampa är två olika sorter av plantan cannabis sativa. Marijuana har högre halter av de verksamma substanserna THC och CBD och är olaglig. Hampa däremot innehåller mycket små halter av THC och CBD. För att odla hampa krävs ett tillstånd från Jordbruksverket. Frågan är hur dessa plantor hamnat i Burlövs kommunala rabatter?

– Att det är cannabis sativa betyder inte nödvändigtvis att detta är en sort som innehåller aktiva substanser, som man alltså gör marijuana av. Det är mycket troligare är att det är spritt från fågelfröblandningar. Där kan det finnas hampafrön som ska vara steriliserade. Men hampafrön innehåller inte aktiva substanser i några mängder.

Rycker en av plantorna

Sofie Olofsson rycker upp en av plantorna.

– De här blir 1,5-2 meter höga om de står kvar. Jag tar med mig den tillbaka till institutionen. Det blir intressant att visa mina kollegor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.