Men i Skåne bedöms kontrollen vara god och i höst kommer den att bli ännu bättre, säger labpersonalen.
På Labmedicin i Lund analyseras alla prover från skånska kvinnor som testas för livmoderhalscancer, eller HPV-virus som vården kallar det. Labbet drivs i Region Skånes egen regi och felen som begåtts av analysföretaget Unilabs i Norrbotten har gett alla en tankeställare.
– Det är klart att jag har tänkt på om något sådant skulle kunna hända hos oss? Finns det någon lucka som måste täppas igen, säger Anders Edsjö, enhetschef för den medicinska staben på Labmedicin i Lund.
Säkert system i Skåne
Det som hände i Norrbotten var att 20 kvinnor visade sig ha cellförändringar som inte tidigare upptäckts. En av kvinnorna utvecklade dessutom livmoderhalscancer. Nu ska tusentals prover analyseras om.
– Det får ju bara inte hända. Men vi har ju säkerhetssystem för att förhindra att det sker, säger Annelie Leksell, diagnostiker på Labmedicin och alltså en av dem som analyserar prover.
Fler bör granska gråzonen
Analysföretaget Unilabs menade att missarna i Norrbotten berodde på att en enskild analytiker gjort fel. Men på Labmedicin ska provresultaten inte stå och falla med en medarbetares bedömning.
– Man får ju fundera över när det är svårt att bedöma. Vissa prover är så självklara att vem som helst kan avgöra att det är helt friskt, eller uppenbart fel. Men i de fall som man bör låta fler granska är de, ganska få fall, i gråzonen. Till exempel kan vissa cellförändringar se exakt likadana ut om det är en inflammation eller om det är cancer, säger Anders Edsjö.
Bara en gång blev det fel
I dagsläget kollar diagnostikerna i Lund samtliga prover i mikroskop. Av runt 100.000 tusen prover på ett år, upptäcks 5-10 fall av cancer. En gång har det blivit fel. Förra året fick en patient besked att det hon hade cellförändringar, det visade sig senare bara vara en inflammation.
Men i höst tas ytterligare steg för att minimera risken för misstag.
Samtliga prover ska scannas i en maskin där ett antal gränsvärden finns inprogrammerade för att spåra HPV-virus. Alla friska prover sorteras ut, och diagnostikerna kan fokusera på de svårbedömda.
– Det gör att vi inte behöver gå igenom lika många prover i mikroskop, där den bedömning vi gör riskerar att bli fel. Istället tittar vi på rätt prover, säger Anders Edsjö, enhetschef på Labmedicin i Lund.