En brunn om dagen hinner Jocke Johansson och hans kollega Fredrik Wigstrand borra. När SVT kommer på besök är det en stuga i Högsma i Östra Göinge kommun som ska få en ny brunn. Kollegorna Johansson/Wigstrand sätter borren i marken.
– Man vet aldrig innan hur djupt man kommer behöva borra, säger Jocke Johansson.
Målet är grundvattnet. I den grävda brunnen några meter bort har vattnet börjat sina. Men borrade brunnar är långt djupare än grävda och inte lika känsliga.
Torka ökar efterfrågan på borrad brunn
Det är de senaste årens väder som har gjort att fler vill ha en borrad brunn, tror Jocke Johansson. Efterfrågan har ökat – inte minst efter torkan 2018.
Även andra brunnsborrare som SVT Skåne pratat med upplever en ökad efterfrågan.
– Brunnarna sinar ovanligt tidigt, säger Martin Rejdvik, brunnsborrare i Vittsjö som berättar att de brukar få in många samtal om sinande brunnar i september månad – men att samtalen nu började komma in redan i maj.
Borrade hundra meter
Efter några timmar i Högsma kommer det till slut upp vatten ur det borrade hålet, när Jocke Johansson och Fredrik Wigstrand borrat hundra meter ner i marken. Lite längre än väntat – men långtifrån rekord, berättar Jocke Johansson.
– Det djupaste vi borrat är 319 meter.
I videoklippet ovan får du se den stora borren till slut nå fram till grundvattnet.
Vad menas med grundvatten?
Nederbörd som inte avdunstar eller tas upp av växter, sipprar ner genom jordlagren och fyller ut markens tomrum och berggrundens sprickor. Det vattnet kallas grundvatten.
Eftersom vattnet långsamt har filtrerats genom jordlagren så är grundvatten rent och säkert att dricka.
En förutsättning för en grävd brunn är att det finns grundvatten på bara några meters djup. En borrad brunn når vattenfyllda sprickor i berggrunden. Hur långt ner man behöver borra varierar.