Ett flerfamiljshus i Lund har fått omfattande skador efter en kraftig brand under söndagen. Foto: Mikael Nilsson

Brand i flerfamiljshus i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En lägenhet i ett flerfamiljshus på Mårtens Fälad i Lund började brinna under söndagsmorgonen. Huset är evakuerat och Lunds kommun tillsammans med fastighetsbolaget LKF letar lösningar för de som nu står utan boende.

Larmen om branden inkom vid 09.20-tiden på söndagsmorgonen. Enligt uppgifter från räddningstjänsten hade det börjat brinna i en av lägenheterna.

– Lägenheten är helt övertänd, branden har sedan ha spridit sig upp till vinden, säger Torbjörn Krokström, inre befäl räddningstjänsten Syd.

Huset har utrymts och räddningstjänsten arbetar med släckningsarbetet. Foto: Mikael Nilsson

Huset är utrymt

Hela huset har evakuerats och i nuläget är det oklart vad som orsakat branden. Enligt polisen fanns människor i lägenheten när branden bröt ut. Inledningsvis fanns uppgifter om skadade personer – polisen kunde senare konstatera att inga personer skadats i samband med branden.

– När branden har lagt sig kommer vi att påbörja en brandteknisk undersökning, men det lär nog dröja ett tag, säger Fredrik Bratt, presstalesperson hos polisen.

Huset som brunnit tillhör det kommunala bolaget LKF. Totalt finns åtta lägenheter i huset och att alla lägenheter är mer eller mindre berörda av branden. På bottenplan av huset finns ett gruppboende med fem boende.

– De har alla fått hjälp och har kunnat flyttas till andra boenden, säger Kajsa Sigvardsson, pressansvarig vid Lunds kommun.

Ser på långsiktiga lösningar

LKF har tillsammans med kommunen hjälpts åt för att lösa tillfälliga boende åt de drabbade.

– Ingen som bor i huset kan flytta tillbaka idag, vi har lyckats lösa boende för alla inatt. Många sover hos bekanta, en del får övernatta på hotell, säger Linda Haddemo, kommunikationschef hos LKF.

Hon säger att ett mer långsiktigt alternativ kan bli att de boende får flytta in i andra bostäder som tillhör LKF – men än är inget bestämt.

– Vi sitter just nu och planerar mer långsiktiga lösningar, det här är ju också en hemförsäkringsfråga som ser olika ut för alla, säger Linda Haddemo.

Branden är isolerad till det aktuella huset. Foto: Mikael Nilsson

Enligt LKF går det i nuläget inte att bedöma när de boende kan flytta tillbaka hem, men troligtvis kommer det att dröja på grund av husets omfattande skador.

– Det får tiden utvisa, men så klart vill vi att det ska ske så snart som möjligt, säger Linda Haddemo.

Under eftermiddagen pågick eftersläckningsarbetet och de som bor i huset kunde tillsammans med räddningstjänsten hämta sina nödvändigaste tillhörigheter. Polisen har spärrat av platsen och vid 15.30 meddelade polisen att de skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Öppnade trygghetspunkt

Strax efter klockan 11 öppnade Lunds kommun en trygghetspunkt i Maria Magdalenas kyrkas församlingshem dit de evakuerade personerna var välkomna.

– Det finns erfarna personer på plats, vårt jobb nu är att försöka kartlägga vilka behov som finns, säger Kajsa Sigvardsson, pressansvarig vid Lunds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.