Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett stort rökmol syntes från taket på Öresundshuset på söndagsförmiddagen. Foto: Per Carlsson/SVT

Brand i höghus i centrala Malmö – rök från taket

Uppdaterad
Publicerad

En brand har brutit ut på taket i ett höghus bakom centralstationen i Malmö. Rökutvecklingen från taket är kraftig, flera enheter från räddningstjänsten är larmade till platsen.

– Vi får in ett samtal om att det brinner på taket på tionde våningen, eventuellt att det brinner i en ventillation. Just nu har sju enheter från räddningstjänsten skickats till platsen liksom polisen. Ambulans avvaktar i nuläget, säger Ola Nilsson vid SOS alarm.

Enligt SVT:s reporter på plats så har personal från räddningstjänsten påbörjat arbetet med att släcka branden, till sin hjälp har de motorsågar.

– Det brinner i ett ventilationsrum på taket. Orsaken är ett takarbete. Vi är på väg upp för att påbörja släckningsarbetet. Branden kan spridas på taket, men  inte ner i byggnaden som jag ser det, sa Magnus Köhlin insatsledare.

Tvingades evakuera

Klockan 10:49 sågs räddningstjänstens personal arbeta uppe på taket med att släcka branden, rökutvecklingen minskade därefter drastiskt inom loppet av 15 minuter och branden kunde släckas. Polisen leder om trafiken under insatsen.

En av de som tvingades evakueras från byggnaden under branden var Anders Jungquist som arbetar på Sjöfartsverkts övervakningscentral på översta våningen.

- Vi visste att de höll på att svetsa, så kom en kille ner och sa att han behövde ringa brandkåren. Vi följde vår checklista och utrymde. Ingen av oss har fått rökskador, säger Anders Jungquist.

Vid 12-tiden var branden släckt och räddningstjänsten lämnade platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Skåne
Mer Nyheter