Sopbrand i Malmö ledde till kraftig rökutveckling

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen började en återvinningsanläggning brinna i norra hamnen i Malmö. Kraftig rökutveckling uppstod i området och ett VMA utfärdades.

Först under natten mot söndagen kunde räddningstjänsten avveckla sin släckningsinsats.

Det var vid 9.30-tiden på lördagen som räddningstjänsten larmades om en brand i en större avfallshög på Ljusterögatan i Malmö. Branden orsakade en kraftig rökutveckling i hamnen.

– Vi har tre räddningsstationer på plats och håller på att släcka ner branden. Vi har gått ut med ett viktigt meddelande till allmänheten. Känner man obehag ska man hålla sig inomhus, sa Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten Syd, under lördagsmorgonen.

Orsaken bakom branden är ännu okänd.

Rökutvecklingen syntes från långt håll. Foto: Johan Dernelius/SVT

Till en början spärrades Blidögatan av i samband med branden, men det har inte rapporterats om några personskador.

Branden i norra hamnen sedd från Ribbersborgsstranden i Malmö. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Fick hjälp av fartyg

Under lördagseftermiddagen hade räddningstjänsten fortfarande ett stort antal resurser på plats vid brandplatsen.

– Vi har även hjälp av kustbevakningen och sjöräddningen, av deras fartyg och pumpar, som hämtar vatten till oss ur hamnbassängen, sa Gustaf Sandell, till SVT Nyheter Skåne.

Rökutvecklingen var kraftig under delar av lördagen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Vid 15.30-tiden tog räddningstjänsten bort uppmaningen om att hålla sig inomhus och stänga ventilation, fönster och dörrar.

”Branden har nu begränsats ytterligare och flera grävmaskiner är insatta i arbetet”, skrev räddningstjänsten i ett pressmeddelande vid 15.30-tiden.

Anmälan om mordbrand har upprättats

Sent på lördagskvällen fanns fortfarande två räddningsenheter på plats vid norra hamnen.

– Vi ska göra en bedömning ganska snart hur vi ska lägga upp planen för natten. Men det troliga är att vi kommer ha personal på plats hela natten, säger Gustaf Sandell vid klockan 21.30 på lördagskvällen.

Att släckningsarbetet dragit ut på tiden beror bland annat på att det är stora högar med avfall som brunnit. Det har i sin tur inneburit vissa svårigheter för räddningstjänstens personal att komma åt det eldhärjade området.

– Jag tror att vi kommer behöva jobba hela natten och sedan kan vi förhoppningsvis avsluta insatsen imorgonbitti, säger Gustaf Sandell.

Enligt polisen har en anmälan om mordbrand upprättats.

”Det finns just nu ingen konkret misstanke om att branden är anlagd men då spridningsrisk förelåg och då branden innebar risk för stor egendomsskada, utreds det under denna rubricering,” skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänsten har nu avslutat insatsen

Vid 22-tiden under natten mot söndag fick släckningsarbetet god effekt och räddningstjänsten kunde då börja planera för ett avslut. Redan vid midnatt kunde de därefter lämna över ansvaret till ägarföretaget.

– Företaget har därefter hanterat efterbevakning och kontroll under natten. Det kommer att pyra länge. Men vi är rätt trygga med att företaget kommer att kunna hantera fortsättningen och de har bra med resurser på plats, säger Gustav Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.