Räddningstjänsten fick ta hjälp av en lastbil med kran för att lyfta undan taket på den maskinhall med halm och gödning som brann i Kungshult utanför Eslöv. Foto: TT/Johan Nilsson

Tre bränder under helgen – polisen utreder ett samband

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre bränder på kort tid på olika jordbruksfastigheter i Skåne utreder polisen ett möjligt samband. En person är anhållen för en av bränderna och misstänks för grov mordbrand, rapporterar Kristianstadsbladet.

Den första branden började vid 21-tiden på lördagen i en maskinhall utanför Eslöv. Där brann två större maskinhallar, allmänheten varnades för giftig brandrök och släckningsarbetet pågår fortfarande under måndagsmorgonen.

– Man kommer till att hålla på här i alla fall under förmiddagen, kanske längre vi får se, säger Torbjörn Krokström vid räddningstjänsten syd.

VMA gick ut

Att röken är giftig berodde på att gödningsmedel förvarades i byggnaderna. Vid 15.45 på söndagseftermiddagen uppgav räddningstjänsten för SVT Nyheter Skåne att branden i de delar av byggnaderna där det förvarades är släckt. Då övergick man till att forsla ut lättantändligt material från byggnaderna.

– Man ska använda en lastmaskin och köra ut spannmål och halm från lokalen, säger Torbjörn Krokström vid räddningstjänsten syd, till SVT Nyheter Skåne.

Under måndagsförmiddagen var branden i gödningsmedlet släckt men det brinner fortfarande i högar med spannmål och halm.

Räddningstjänst fick ta hjälp av en lastbil med kran för att lyfta undan taket på den maskinhall med halm och gödning som brann i Kungshult utanför Eslöv Foto: TT/Johan Nilsson

Vid 23-tiden på lördagskvällen, kom larm om en brand i en maskinhall i Björkeröd, mellan Tollarp och Linderöd. Räddningstjänsten lämnade platsen på söndagskvällen.

Under natten brann det sedan i en lada i Ugerup, utanför Tollarp, 15 kilometers bilväg från Björkeröd. Räddningstjänsten var kvar på platsen till klockan 8.35 på morgonen. Enligt Kristianstadsbladet är en person anhållen misstänkt för grov mordbrand gällande branden i Ugerup.

Polisen utreder samband

Alla tre händelserna rubriceras som grov mordbrand, och polisen utreder en möjlig koppling mellan dem.

– Vi ser ett samband i att alla bränderna sker under samma dygn, i ett inte allt för stort geografiskt område. Dessutom brinner det på gårdar och halm är inblandat i samtliga fall, säger Magnus Lautin, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till Kristianstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.