Två brandbomber kastades mot judiska kapellet i Malmö Foto: Johan Nilsson/TT

Brandattentat mot judiska kapellet i Malmö

Uppdaterad
Publicerad
Två glasflaskor med brännbar vätska hittades på måndagsmorgonen vid kapellet på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö.
– Det här är fruktansvärt och vi accepterar inte att vi blir utsatta för sådant här, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig på judiska församlingen i Malmö.

Det oklart när de misstänkta brandbomberna kastats mot kapellet. Polisen misstänker att det rör sig om ett tidsspann från fredag kväll till måndag morgon.

– Vi är glada att inga människor kommit till skada och det verkar som att skadan på vår byggnad är minimal, säger Fredrik Sieradzki.

– Samtidigt är något sådan här inte värdigt Sverige 2017, säger han.

Under måndagsförmiddagen var polisen på plats och säkrade vissa fynd.

– Har det varit en brand har den inte varit så stor och slocknat av sig själv, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö.

Utökad polisbevakning

En anmälan om försök till mordbrand har upprättats och händelsen utreds av polisens hatbrottsgrupp.

Nu får judiska församlingen utökad polisbevakning och bedömningar om vilka behov som finns görs fortlöpande.

– Vi bedömer och följer situationen tillsammans med polisen och Malmö stad som är djup engagerade, säger Fredrik Sieradzki.

Attack mot judiska kapellet i Malmö Foto: Johan Nilsson/TT

Det är inte första gången som kapellet på Föreningsgatan utsätts för brandattent. 2009 kastade någon in flera flaskor med brännbar vätska i lokalen som började brinna. Byggnaden renoverades och kunde åter öppna för församlingsmedlemmarna senare samma år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer