Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man satte eld för att vi skulle komma dit”, säger Anders Pålsson, vakthavande brandingenjör vid räddningstjänsten i Kristianstad. Foto: Helena Bohm Nilsson/SVT

Räddningstjänsten efter attacken: ”Ett organiserat bakhåll”

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastning mot polis i Gamlegården och raketer mot räddningstjänsten i Charlottesborg. Nyårsnatten blev orolig i Kristianstads ytterområden och räddningstjänsten uppfattar att en av attackerna var organiserad.

Strax efter tolvslaget på nyårsaftonen fick räddningstjänsten i Kristianstad larm om en brand i sopkärl och en balkong i området Charlottenborg.

– Vi åker in mellan husen tillsammans med polisen. Så fort vi kommer fram till platsen där det brinner blir vi attackerade med raketer, säger Anders Pålsson, vakthavande brandingenjör.

”Ett organiserat bakhåll”

Två brandbilar och en polisbil besköts med ett flertal raketer av personer som väntade på räddningstjänsten.

– Jag uppfattar det som ett organiserat bakhåll, att man satte eld för att vi skulle komma dit, säger Anders Pålsson.

När SVT Nyheter besöker området vid lunchtid på nyårsdagen, ryker det fortfarande från en hög på marken. På husväggen till en nedlagd affär i området finns spår av sot efter lågor som slickat tegelfasaden.

Räddningstjänst och polis tvingades att retirera på nyårsnatten och kunde inte släcka bränderna i Charlottesborg.

Foto: Ylva Esping/SVT
Foto: Ylva Esping/SVT

Stenkastning mot polisen

Medan räddningstjänsten avvaktade på en skyddad plats i närheten kom ett larm om en bilbrand i en annan del av Kristianstad, Gamlegården.

– Där var det mycket folk. Man kastade sten mot polisen och sköt raketer på räddningstjänsten men vi släckte ändå bilbranden, säger Anders Pålsson.

När räddningstjänsten återvände till Charlottesborg senare under natten hade elden slocknat. Anders Pålsson uppger att privatpersoner hade försökt släcka med vattenhinkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.