Radovan Javurek (L) Foto: Gunilla FritzeVisa alla (4)
Visa alla (4)

Föreningar trötta på stöket i Charlottesborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter nyårshelgens stenkastning och raketbeskjutning mot blåljuspersonal i Kristianstad har de som bor och arbetar med brottsförebyggande arbete i de utsatta områdena fått nog. De är trötta på att en liten grupp ungdomar förstör och ger områden som Charlottesborg dåligt rykte.

– De sköt rätt mot min balkong och när räddningstjänsten kom riktade de raketer mot dem också. Det är för djävligt, säger Bo Friberg, som bor i en av lägenheterna på Charlottesborg.

Bo Friberg bor i området

I området finns två bostadsrättsföreningar som diskuterar med polisen och kommunen vad som behöver göras för att få slut på buslivet.

– Jag tycker polisen gör ett bra jobb, men kommunen bör gör någonting som hindrar föräldrar från att köpa raketer åt sina barn, säger Johan Rönn, ordförande i bostadsrättsföreningen Charlottsborg.

Han tycker att det har hänt positiva saker i området och att det har varit lugnt en lång period. Förra året fick de båda bostadsrättföreningarna i Charlottesborg pris av HSB för sitt proaktiva arbete med att öka säkerheten för de boende.

”Ska berätta för mamma”

– Oavsett hur mycket vi gör som myndigheter måste det vara fler som agerar. Det måste människorna här göra, säger Radovan Javurek (L), ordförande i Brottsförebyggande rådet i Kristianstad.

Han är oerhört arg på de ungdomar som angrep polis och räddningstjänstpersonal med fyrverkeripjäser på nyårsnatten.

– Jag tycker de här killarna ska gå hem till sina mammor och berätta vad de gjorde. Det är ett ett socialt nedbrytande beteende de håller på med och det stod tjejer och skrattade och filmade med sin mobiltelefoner när killarna sköt raketer mot blåljuspersonalen.

”Deras föräldrar måste reagera”

Carola Ivarsson, föreståndare på Vilans fritidsgård.

De vuxnas närvaro och engagemang saknar även personal på fritidsgården Vilan som fick stänga i april i fjol på grund av hot och vandalisering.

– När vi hade styrelsemöte här inne var det någon som sköt med softairgun eller luftgevär mot ett fönster och en annan gång kastade någon gatsten mot en ruta, säger Carola Ivarsson, föreståndare på Vilans fritidsgård som öppnar igen i mitten på januari.

– Det är ofta samma som förstör och deras föräldrar måste reagera. Alla är välkomna hit men vi har regler som ska följas, säger Carola Ivarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer