Brände böcker på bål

Uppdaterad
Publicerad

En före detta medlem i Nationalsocialistisk front, Jan Bengtsson har blivit invald i Sverigedemokraternas styrelse i Höör. I mitten på 90-talet var Jan Bengtsson med och arrangerade en ”friluftfest” där han var klädd i nazistuniform och brände böcker av judiska författare på bål.

– Det var en fest och vi tyckte det var en kul grej att bränna böcker, säger Jan Bengtsson till Sydnytt.

På frågan varför han bar nazituniform svarar han att det också var ”en kul grej”.

Jan Bengtsson betonar att han idag tar avstånd från de åsikter han hade på 90-talet. Han hade då varit medlem först i Sverigedemokraterna i början på 90-talet och sedan ett år i Nationalsocialitisk front.

Det är tidningen Expo Idag som berättar att Jan Bengtsson på årsmötet blev invald i Sverigedemokraternas styrelse.

– Jag sympatiserar med Sverigedemokraterna, speciellt deras invandringspolitik och valde därför att gå med i partiet igen för tre år sedan men jag tar avstånd från högerextrama åsikter, säger Jan Bengtsson till Sydnytt.

– Min fru är invandrare. Det får du gärna skriva, säger Bengtsson.

Nu är både han och hustrun engagerade i lokalpolitiken i Höör. Hon sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna och han är suppleant i partiets styrelse.

– Jag har inga speciella ambitioner inom politiken men kommer väl att dela ut informationsblad och sådant i samband med nästa val, säger Jan Bengtsson.

Ordförande i Sverigedemokraterna i Höör, Anders Westergren, säger till Sydnytt att han inte tycker att det som hände för snart 20 år sedan ska ligga Jan Bengtsson i fatet.

– Nu är han en medelålderns man och tar avstånd från sina gamla åsikter.

Festen arrangerades på betesmark som Anders Westergren arrenderade utanför Höör.

– Det var dumt av mig att låta dem ha fest där. Jag trodde de skulla dricka öl och sjunga några gamla nazistsånger, men det kom VW-bussar med folk som pratade tyska.

– Det var ett 50-tal personer på festen. Några var skinnheads och några kom i nazistuniformer.

Anders Westergren syns också på bilder från en film från festen, som Expo Idag publicerar på sin hemsida.

– Jag var där vid några tillfällen men ville inte vara med och äta när jag såg vad de höll på med, säger Anders Westergren till Sydnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.